Пътеводител по миграция в клауда (Част 3) – Напредвайте постепенно и с обратна връзка

Преди да прочетете тази статия може би ще желаете да се запознаете с Пътеводител по миграция в клауда (Част 1) - Фокусирайте се върху стойността и Пътеводител по миграция в клауда (Част 2) - Започнете с това, което вече имате.

Проект

Определението за проект е индивидуално или съвместо начинание, което е внимателно планирано, за да бъде постигнат определен резултат. Подходете към миграцията в клауда като към проект. Разделете я на части и определете времетраенето и свързаността между отделните части. Отбележете къде се очаква да възникнат трудности и ги адресирайте със съответния ресурс – буферно време, резервен човешки или системен ресурс. Определете кои части можете да прехвърлите към доставчика – например често миграцията на данни може да бъде извършена безплатно от Делта. 

Самият процес по прехвърляне в клауда може да бъде организиран последователно или  на едновременни стъпки, в зависимост от системите, които се прехвърлят. Това са така наречените Waterfall и Agile методи за организация на проекта, върху които тук няма да се спираме отделно. За по-сложни процеси, назначете мениджър на проекта, който да координира действията на различните доставчици и отдели, които участват. Желателно е да се води документация, за да е ясно кое кога е направено и по какъв начин. В противен случай при промяна на някой от разработчиците, ще се наложи да разработвате целия процес в обратна последователност, за да установите защо дадена система не работи.

Мениджмънт на групи от процеси според PMI

Следете взаимовръзките между отделните системи и как преместването в клауда на една, се отразява на тези, които остават. Може би свързаността до офиса Ви е с високи времезакъснения и заявките от онлайн магазина до складовата система, която е останала локално, зависват. Това вероятно ще наложи промяна в първоначалния Ви план и е добре да бъде установено навреме, за да се вземат мерки. След завършването на всеки етап от процеса, анализирайте как работи системата като цяло и дали не са възникнали някакви отклонения.

Тестове

На всеки етап от миграцията можете да използвате тестови потребители. Подберете няколко потребителя, които да тестват първи новата система. В случай, че е приложимо, за някакъв период е желателно да работят и двете среди, за да се уверите, че няма грешки и да отстраните възникнали такива преди да закриете старата инфраструктура. Възможно е да извършите стрес-тестове и тестове за натоварване, за които вече сме писали в блога (Как да тестваме дали онлайн-магазинът ни ще издържи високо натоварване?). Те ще Ви дадат яснота какво да очаквате от новия си системен ресурс и докъде можете да стигнете преди да е необходимо да увеличавате наличните възможности. Резултатите от тези тестове ще Ви дадат и насока за подобряване на сигурността на услугите в клауда. Няколко основни насоки в тази област можете да намерите тук - Лесни мерки за сигурност в облака. Преценете как ще подсигурите системите си. Делта осигурява тройна репликация на данните в клауда, но за да сте уверени, че можете да възстановите данните си при системен проблем е необходимо да имате бекъп. Можете да използвате бекъпа, който системата ни предлага, като го поръчате при стартиране на машините в клауда или в последствие със заявка по имейл.

Независимо от подхода, който изберете, успешният процес по миграцията в клауда ще надгради уменията на екипа Ви за организиране на проекти, познанията им в новите технологии и ще открие изцяло нови хоризонти за развитие на организацията Ви. Вашите разработчици ще получат свобода на действие и размах, който да момента е бил ограничаван от наличния хардуер и работни процедури, свързани с него. Времето за извеждане на продукта Ви на пазара трябва да се съкрати съществено, а нивото на стабилност на инфраструктурата ще се повиши. За да се случи всичко това е важно да подходите организирано и планирано, разделяйки сложните процеси на части, които са по-лесни за управление, оценявайки прогреса  си след всеки етап и прилагайки придобития вече опит към новите задачи до успешното приключване на миграцията. 

Следва Пътеводител по миграция в клауда (Част 4) Открит и прозрачен подход

Павел Недялков

Павел Недялков

Павел е с над 15 годишен опит в телекомуникациите и е работил в редица международни технологични компании. Когато не подготвя оферти, пише статии, чете за нови технологии или кръстосва планинските пътеки.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.