Пътеводител по миграция в клауда (Част 4) - Открит и прозрачен подход

Предходни части: 

Пътеводител по миграция в клауда(Част 1) - Фокусирайте се върху стойността 

Пътеводител по миграция в клауда (Част 2) - Започнете с това, което вече имате

Пътеводител по миграция в клауда (Част 3) – Напредвайте постепенно и с обратна връзка

Доставчик или партньор

За да реализирате целите си в клауда е необходимо да определите предварително как ще подходите към клауд-доставчика си – като към партньор или като към доставчик. Делта Клауд е организация, отворена към партньорски отношения с всичките си клиенти, но ако клауд-инфраструктурата не е толкова съществена част от Вашия бизнес, не е необходимо да отделяте време за изграждане на дългосрочни взаимоотношения и можете просто да заплащате периодично използваните от Вас услуги. От страна на Делта ще получавате качествено обслужване и системен ресурс на високо ниво, предварително дефинирано в общите условия на компанията.

В случай, че облачната услуга е критично важна за Вашия бизнес, можете да се свържете с акаунт-мениджъра си в Делта и да обсъдите какви са възможностите за оптимизация или ъпгрейд на текущите ресурси. Доколкото е възможно, споделете какви са бизнес целите Ви, за да може екипът да прецени дали избраното решение е оптимално за Вашия случай. Ако е приложимо, може да бъде извършен одит на наличната инфраструктура и да бъдат предложени подобрения за постигането на тези бизнес цели.

Споразумение за ниво на обслужване(SLA)

Запознайте се с SLA, който Делта предлага и преценете доколко такъв документ може да бъде полезен за Вашата организация и нейните клиенти. SLA е споразумение за ниво на услугите, което Делта се задължава да предостави на годишна база. В Делта SLA е 99.9% за клиенти на срочен договор. Това означава, че поемаме отговорност, че максималното време на прекъсване на услугите в размките на цялата година няма да превиши 8 часа, 45 минути и 56 секунди. В случай, че не успеем да спазим този ангажимент, търпим неустойки, които трябва да възстановим на клиента при поискване.

SLA е документално закрепена гаранция за качество на услугата, с описани конкретни неустойки при отклонение. Това, че няма подписано SLA споразумение с даден клиент в никакъв случай не означава, че неговата услуга е по-малко качествена или че той е с по-нисък приоритет на обслужване. Ангажиментът за наличност на услугата, който Делта поема към всичките си клиенти, е един и същ. Разликата е, че към клиентите с подписан SLA, този ангажимент има и финансов аспект.

Наличността на облачната услуга има три съставни части – наличност на захранването, наличност на мрежовата свързаност и наличност на хардуера. Ако Вие сключвате SLA с Ваш клиент на основа на споразумението с Делта и клиентът Ви изисква определена наличност на приложенията или операционната система, имайте предвид, че те не са включени в SLA на Делта и за тях ще трябва да поемете отговорност Вие или поддържащата тези услуги компания.

Времената за реакция също са част от SLA ангажимента.

Отчетност и сигурност

Поддържайте и обновявайте документацията по инфраструктурата си. Съхранявайте топологията на мрежата си, основните конфигурации, потребителските имена и пароли. Определете лицата, които ще имат достъп до клиентската зона и какви административни права ще има всеки от тях. Желателно е да посочите поне лице за получаване на фактурите, техническо лице и административно лице, което да управлява достъпа. Възможно е трите да са едно лице, но в такъв случай е добре да въведете поне един заместник, който да може да поеме поддръжката на услугите ако титулярът няма възможност да работи за някакъв период.

Откритият подход към миграцията в никакъв случай не трябва да е за сметка на сигурността на услугите Ви. Като за начало вземете поне базови мерки за сигурност, а след това надграждайте, изхождайки от основните приципи.

Клауд-трансформацията на ИТ услугите изисква нови умения и поставя нови предизвикателства пред организациите. Изправени пред новите реалности, те имат избора да се хвърлят сами във водовъртежа на новите технологии или да потърсят доказан и доверен партньор, които да им помогне в този процес, когато се наложи. Стотици български и международни компании вече са се доверили на Делта и са мигрирали частично или изцяло в облака. За една част от тях тази трансформация означава гъвкавост, надеждност и иновации, за други – спестени разходи без компромис с техническите активи. Какъвто и да е Вашият случай, ясно дефинираните бизнес цели ще са в основата на резултата, който ще постигнете.

Следва Пътеводител по миграция в клауда (Част 5) – Мислете и работете холистично

Павел Недялков

Павел Недялков

Павел е с над 15 годишен опит в телекомуникациите и е работил в редица международни технологични компании. Когато не подготвя оферти, пише статии, чете за нови технологии или кръстосва планинските пътеки.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.