OpenStack е вече част от инфраструктурата на Delta.bg. Какви са ползите за вашия бизнес?

Sofia Petrova
OpenStack in Delta.bg

Най-разпространеният Cloud софтуер с отворен код е вече достъпен и за нашите клиенти и потребители

Амбицията ни винаги е била свързана с това да предоставим оптимални Cloud решения и услуги на всеки един технологичен бизнес – от малки и големи онлайн магазини до електронни медии, уеб и маркетинг агенции. Общото между всички тях, когато става дума за хостинг решения, е, че се нуждаят от последно поколение оборудване, както и сигурност и обезпеченост на инфраструктурата от данни. 

Ето защо нямаме търпение да споделим: Най-популярният софтуер за управление на облачни услуги с отворен код вече е част и от услугите на Delta.bg! В следващите редове ще ви запознаем защо това е добра новина и защо тя е от значение за вашия бизнес. 

Какво е OpenStack?

OpenStack представлява платформа с отворен код за управление на облачни масиви и ресурси за публични и частни облаци (public and private cloud). В същността си това е набор от софтуерни модули (проекти), които работят в синхрон за създаване и управление на облачни инфраструктури. С други думи, OpenStack има ролята на инфраструктура като услуга (infrastructure as-a-service). 

Вече знаете и какво представлява IaaS и как работи as-a-service моделът, които ви представихме в блога на Delta.bg 

OpenStack обединява, провизира и управлява архиви и мрежови ресурси, като е един от многото инструменти с подобно предназначение с отворен код. Счита се за отлична алтернатива на AWS и Azure, които също са сред най-разпространените IaaS решения. 

Delta Marketplace - как да създадете VPS с предварително инсталиран софтуер с няколко клика?

OpenStack стартира през 2010, като съвместна инициатива между американска компания за облачни услуги и НАСА. От 2012г. насам проектът се ръководи от OpenStack Foundation (преименувано на Open Infrastructure Foundation) – НПО, чиято цел е да популяризира софтуера и да развива и ангажира общността от потребители и партньори. 

Ползите за клиентите на Delta.bg

Нека да разясним и защо преминаването към OpenStack ще донесе ползи за бизнеса ви и дали може да „развърже“ ръцете на разработчиците за по-мащабни и стойностни проекти в облака. 

  • Отлична съвместимост с други приложения – целта на проекта е да осигури възможност за лесна интеграция с крайни потребителски приложения дори при използването на PaaS решения, безсървърни (serverless) изчислителни платформи, както и платформи за контейнеризация и оркестрация. Една от основните идеи зад OpenStack е да предоставя всички инструменти за синхронизация и интеграция между популярни инструменти и платформи на трети страни. Това е и едно от условията, на които трябва да отговарят настоящите и бъдещите разработки в OpenStack. 
  • Виртуализация на хардуера – за всяка една услуга, подсигурена от хардуерно устройство, се цели възможността за алтернатива чрез API (Application Programming Interface), което предоставя контрола на потребителя през софтуерно решение. 
  • Неограничена скалируемост – амбицията на екипа на OpenStack е да предостави на разработчиците интерфейс за скалиране от съвсем малки проекти, към мащабни такива, без реорганизация на архитектурата на приложенията. Във всеки един момент се използва необходимият изчислителен ресурс, а остатъкът се споделя с други приложения или потребители, с които се споделя средата. 
  • Надеждност и издръжливост – тук създателите реферират към риска, който поемате, когато искате да създадете стабилен и надежден софтуер, но сте в зависимост от хардуерното оборудване. В подобни случаи OpenStack предоставя основи, върху които да се изградят стабилни приложения. Останалите ресурси могат да бъдат споделени между другите приложения и ползватели, като между тях се споделят и разходите за амортизация. 
  • Персонализирана интеграция – OpenStack не налага определен модел на разгръщане или архитектура на различните приложения. Всяко едно може да функционира спрямо своите характеристики и да бъде свързано с останалите посредством приложно-програмен интерфейс (API). Това позволява максимално ниво на персонализация от страна на разработчиците и минимално въвличане на крайния клиент в процеса. 
  • Потребителски интерфейс – Управлението на cloud ресурсите се предоставя чрез нов и по-удобен контролен панел, разработен специално за удобство на нашите клиенти. Благодарение на него потребителя получава множество допълнителни функции, които оптимизират ежедневната работа с проекта ви. 

Вижте новите Cloud VPS планове на Delta.bg. Изберете своя план в зависимост от нуждите на проекта ви. 

И още...

Вярваме, че с внедряването на OpenStack нашите Cloud услуги и хостинг решения ще станат още по-атрактивни, иновативни и стойностни за бизнеса. Разбира се, предимствата на платформата не се изчерпват дотук и тя разполага с още повече възможности и инструменти, както и с допълнителна документация и техническа информация. Споделяме я тук за по-любопитните и напреднали по темата:

Sofia Petrova

Sofia Petrova

Софи е упорита и всестранно развита личност. Обича маркетинга, обожава книгите и не пропуска възможност да научи нещо ново, което да я направи още по-добра в работата. Софи се грижи за създаването на полезно за вас съдържание и ни помага да достигнем до още потребители и бизнеси, които имат нужда от нашите услуги. Разчитаме на нея, за да направим Delta.bg любим бранд и предпочитан партньор за собствениците на уеб сайтове и онлайн магазини в България.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.