Delta Marketplace - как да създадете VPS с базово конфигуриран софтуер за секунди?

Delta.bg е първата българска хостинг компания, която имплементира Marketplace в своя клауд, базиран на OpenStack. Маркетплейсът на Делта съдържа базово конфигурирани приложения, които могат да се инсталират за секунди с няколко клика на неменажирани виртуални сървъри (VPS).

Delta Marketplace - как да създадете VPS с предварително инсталиран софтуер с няколко клика?

Какво е Delta Markerplace?

Delta Marketplace е каталог за приложения - операционни системи, Linux дистрибуции, бази данни, инструменти за разработчици, онлайн магазини, програмни езици, CMS и др., конфигурирани за инсталиране с няколко клика за секунди, при закупуване на неменажиран виртуален сървър (VPS).

Delta.bg традиционно предлага най-добрите услуги за неменажирани виртуални сървъри (Basic Cloud, CPU Optimized и Memory Optimized), а сега те могат да бъдат поръчани със софтуерни пакети с базово конфигуриран софтуер от Delta Marketplace.

Всяко приложение в Delta Marketplace е пакетирано в т.нар. имидж (image) със софтуера, който е необходим, за да се изпълнява на виртуалния сървър. Например - имиджът за WordPress с OpenLiteSpeed, базиран на AlmaLinux 8, включва:

Пакет Версия
WordPress latest
OpenLitespeed latest
PHP 8.1
Docker 3.20.10
Docker compose 2.12.2
containerd.io 1.6.10

Безплатно ли е използването на Маркетплейса на Делта?

Използването на приложения от Delta Marketplace е напълно безплатно. Заплащате за поръчания виртуалния сървър, но не плащате за приложенията, които се инсталират от имиджите в каталога с приложения.

Ако дадено приложение изисква купуване на лиценз, то Вие следва да го направите за своя сметка допълнително. Такива приложения са cPanel, Windows Server и др.

Защо да използвате Delta Marketplace?

Маркетплейсът на Делта дава възможност да създадете виртуален сървър - бързо и лесно с базово конфигуриран софтуер. Така Вие пестите време и получавате своя виртуален сървър с предварително инсталиран софтуер за секунди, само с няколко клика!

Как да използвате каталога с приложения в Delta Marketplace?

Използването на Маркетплейса на Делта е изключително лесно. Необходимо е:

  1. Да изберете приложение, което желаете да бъде инсталирано на Вашия виртуален сървър.
  2. Да натиснете бутона “Инсталирай”.
  3. Да се логнете с акаунта си в клиентската зона или да се регистрирате.
  4. Да изберете подходящата конфигурация за своя виртуален сървър.
  5. Да направите поръчка и да заплатите издадената фактура.

В рамките на няколко минути, след като заплатите, виртуалният сървър ще бъде създаден и на него ще бъде инсталирано избраното от Вас приложение, заедно със софтуера, описан в инсталационния пакет (имиджа).

За Ваше улеснение, на страницата за всяко приложение от нашия Маркетплейс, сме добавили допълнителна информация, която да Ви улесни при необходимост от допълнително конфигуриране или настройване.

Например, за имиджа за WordPress с OpenLiteSpeed, базиран на AlmaLinux 8, е достъпна следната информация:

  1. Описание на приложението - кратка информация за приложението и имиджа.
  2. Включен софтуер - какъв софтуер е включен в имиджа.
  3. Първоначално стартиране на услугата - указания как да стартирате услугата.
  4. Бързи настройки и често задавани въпроси - кратка информация как лесно и бързо да настроите сървъра с отговори на въпроси, които очакваме да са по-често задавани.
  5. Задаване на OpenLiteSpeed Webadmin парола - за да Ви улесним максимално сме предоставили командата, с която да зададете парола за OpenLiteСpeed Webadmin.
    Delta Cloud VPS Marketplace - ак да създадем админ парола за OpenLiteSpeed
    Достатъчно е да копирате и поставите текста, като замените "password" с избраната от вас парола.
  6. Добавяне на нов сайт и премахване на стария - за Ваше удобство сме посочили командите, които да използвате. Примерите са с example.com, което следва да замените с домейн имената на двата сайта.
    Добавяне и премахване на сайт - Delta Marketplace - Wordpress
  7. Създаване на нова база данни - инструкция как да създадете потребител, парола и име на базата данни автоматично или как да ги посочите изрично.
    Създаване на нова база данни-Delta Marketplace - WordPress
  8. Let's Encrypt - как да генерирате безплатен SSL сертификат от Let's Encrypt.
    Как да генерираме-LetsEncrypt-Delta Marketplace - WordPress
  9. Обновяване на уеб сървъра - каква команда да използвате, за да обновявате уеб сървъра.

Как да достъпите Delta Marketplace?

Каталогът за приложения Delta Marketplace е достъпен по следните 3 начина:

  • На страницата на каталога за приложения - https://marketplace.delta.bg - след като посетите страницата, ще видите няколко от приложенията, а с натискане на синия бутон ще можете да заредите всички:
    Как да достъпите Delta-Cloud-VPS-Marketplace
  • От страницата за виртуални сървъри (VPS) на Делта - https://delta.bg/cloud-vps (под плановете).
  • В клиентската зона - https://my.delta.bg - при избор на нова услуга, под плановете в раздела Image, кликнете на таба "Приложения" и след това в полето за търсене, както се вижда на видеото:

Категории приложения и софтуер в Делта Маркетплейс

За Ваше удобство сме групирали приложенията по категории, според това за какво могат да се използват. Сред тях са:

Категориите можете да прегледате от навигационната лента (горе) или да ги заредите в отделен прозорец от бутона по-надолу в страницата, както се вижда на следното видео:

Тествайте за 1 месец безплатно

Тествайте Delta Markerplace за 1 месец безплатно - с код 1-MONTH-FREE. Какво е нужно да направите? Изберете приложение, с което бихте искали да тествате Маркетплейса, изберете VPS план и добавете кода в полето за целта. Преди да направите поръчка е необходимо да се регистрирате в клиентската зона на Delta.BG. Насладете се на Delta Marketplace 1 месец безплатно!

Ще се радваме да споделите с нас отзивите си, за което сме предвидили и подаръци.

Какви познания са необходими, за да се използва Делта Маркетплейс?

За създаването на виртуалния сървър и инсталирането на приложения сме се погрижили ние. Буквално всеки с минимални познания да избере план, който може да натисне бутона “Инсталирай” и да плати своята поръчка - ще получи VPS с инсталиран софтуер.

По-специфични технически познания са необходими за управление на сървъра, тъй като това се осъществява през терминал (команден ред) с команди, според избраната операционна система и софтуер. За базовите настройки сме посочили какви команди следва да бъдат използвани на страницата за всяко приложение.

В случай, че изпитвате затруднения на даден етап, нашите експерти могат да Ви съдействат, като заявите услуга “системна администрация”. Следва да имате предвид, че тя не е включена в услугата “неменажиран VPS” и следва да бъде заплатена допълнително. 

Ако не сте уверени в познанията си или предпочитате да се доверите на професионалисти, препоръчваме да разгледате пакетите за системна администрация, които предлагаме или да се консултирате за подходящ с експертите в отдел "Продажби".

За какви потребители е подходящ Delta Marketplace?

Маркетплейсът на Делта е подходящ за потребители, които управляват виртуални сървъри и боравят със софтуер с лекота. 

За тези, които използват споделен хостинг и желаят да надградят услугата до виртуален сървър - препоръчваме да се консултират предварително с нашите експерти от отдел "Продажби" и отдел "Поддръжка", за да получат професионална оценка дали очакванията им са реалистични.

Често задавани въпроси

Подготвихме отговори на по-често задаваните въпроси, които бяха поставени пред нас в хода на разработване на услугата Delta Markerplace:

Имам WordPress сайт на споделен хостинг? Мога ли да го прехвърля на VPS с WordPress, инсталиран от Delta Marketplace?

Практически е възможно. Ако закупите виртуален сървър и инсталирате WordPress от нашите имиджи в Маркетплейса, то Вие ще разполагате с WordPress сайт. Но няма да разполагате с cPanel и възможност за конфигуриране на пощенски сървър. Последното би било възможно, ако закупите втори сървър, на който да бъде конфигурирана пощата.

За такива нужди препоръчваме вместо WordPress, да инсталирате подходящ контролен панел, от който да извършите WordPress инсталацията и да настроите своите пощенски сървъри.

Закупих VPS и инсталирах WordPress от Маркетплейса? Как да достъпя файловете и папките - има ли графичен интерфейс, като във File Manager?

Достъпът до папките и файловете може да се осъществява през терминала със съответните команди, както и чрез приложения като File Zila, WinScp и др.

Закупих VPS и инсталирах приложение, но бих искал да го сменя. Възможно ли е?

Да, можете да инсталирате друг софтуер на виртуалния сървър, но с това действие ще изтриете напълно информацията, която се намира на сървъра към момента.

Мога ли да закупя VPS с инсталиран WordPress от имидж и да разположа няколко сайта на виртуалния сървър?

Не, няма да е възможно. За всеки уебсайт следва да използвате отделен виртуален сървър. Като частен случай е възможно е, ако използвате multisite опцията на WordPress. Посочили сме информация за това в описанието на имиджите.

Закупих VPS и инсталирах WordPress. Как да добавя безплатен SSL сертификат от Let’s Encrypt?

Указания как да добавите безплатен SSL сертификат от Let’s Encrypt можете да намерите в описанието на съответния имидж.

Как да насоча домейна към IP адреса на сървъра, който ще използвам?

Необходимо е да достъпите DNS зоната и да създадете A запис, за да насочите домейна, който желаете да използвате за своя онлайн проект, към IP адреса на виртуалния си сървър.

Да използвам ли SSH ключ?

SSH е протокол за сигурна комуникация между компютри, който позволява криптирана връзка между клиент и сървър. Използва се за дистанционен достъп до компютри, както и за управление на отдалечени системи, трансфер на файлове, криптиране на комуникации и други.

За да използвате SSH, е необходимо да инсталирате SSH клиент на своя компютър и да имате достъп до сървъра, към който желаете да се свържете. В допълнение SSH клиент може да се използва и за свързване с други компютри по IP адрес, с домейн име и потребителско име и парола за вход.

Един от най-популярните SSH клиенти за Linux е OpenSSH, който е инсталиран по подразбиране в повечето дистрибуции на Linux. Можете да го използвате, като въведете командата "ssh" в терминала, след което последвате инструкциите за свързване към желания сървър.

Потребителите на Windows имат възможност да избират измежду много SSH клиенти, сред които PuTTY, Bitvise SSH Client, MobaXterm и други, които следва да се изтеглят и инсталират на компютъра, за да бъдат използвани за свързване с отдалечени сървъри.

За macOS, има няколко SSH клиента, включително вграденият в терминала на macOS, както и други като iTerm2 и Royal TSX.

https://youtu.be/pwLc2Otqhuo

Заключение

Delta Marketplace има за цел да улесни тези наши клиенти, които използват виртуални сървъри за свои проекти - уеб сайтове, медии, онлайн магазини, VPN, среда за тестване на приложения и др.

С Делта Маркетплейс - времето от поръчката на виртуалния сървър до практическото му достъпване и използване с базово инсталиран софтуер - е само няколко минути!

  • Ако имате предложение да добавим още приложения в нашия каталог, свържете се с нас.
  • Ако имате желание да направите ревю - пишете ни!
  • Ако попаднете на неработеща функционалност или бъг - не се колебайте да подадете сигнал.

Очаквайте още статии, видеа и друго полезно съдържание, с което да Ви улесним при използването на Маркетплейса.

Delta Marketplace - как да създадете VPS с предварително инсталиран софтуер с няколко клика?
Боряна Попова

Боряна Попова

Боряна обича технологиите и има афинитет към това - сложните неща да бъдат обяснявани разбираемо, за да бъдат достъпни за повече хора. Има интереси и в областите AI, ML, SEO, копирайтинг, дизайн и др. С внимание към детайла и силата на думите, Боряна харесва нетипичните и нестандартни решения и обича да излиза out of the box.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.