As-a-service модела и видовете облачни услуги днес

Sofia Petrova

Чували ли сте за as-a-service модела? При облачните технологии можем да срещнем разнородни видове on-demand услуги (при поискване), сред които software as-a-service, platform as-a-service, infrastructure as-a-service и много други. Броят им непрекъснато се увеличава, което прави и все по-популярен термина Everything as-a-service. Нека вникнем в същността на понятието и да разгледаме най-големите предимства, които cloud технологиите предоставят за потребителите по отношение на услугите при поискване. 

Вижте още за основните предимства на cloud услугите и какво е cloud computing

Software as a Service (SaaS)

Според Statista, пазарът на SaaS решенията за 2021г. достига 152 милиарда щатски долара, като това е и най-разпространеният as-a-service модел, изключително подходящ за достъп до аудио, видео и текстови редактори, както и други типове програми. Според други статистики, през 2022г. около 70% от разходите в компанията за софтуерни продукти са именно за SaaS приложения

Тук става въпрос за лицензирани уеб базирани софтуерни приложения, разположени в облака. Доставчикът на услугата обикновено осигурява достъп на потребителите до софтуера през Интернет браузър, като често налага pay-per-use модел на ценообразуване. Най-хубавото за потребителите е, че те нямат ангажимент по отношение на поддръжката и ресурсите за управление на софтуера. При работа с дадена програма те просто наемат виртуална машина в облачната технологична среда и използват функционалностите и ресурсите на софтуера в рамките на необходимото пространство. 

Популярни примери за SaaS приложения:

Добре познаваме различни категории приложения за съхранение на файлове (Dropbox, Google Drive), колаборация и онлайн срещи (Slack, Zoom), уеб и графичен дизайн (Canva), дигитален маркетинг (HubSpot; SEMrush), както и още много други. 

След като споделихме повече за приложенията на Saas, научите повече какво ще спечелите с използването му?

Platform as a Service (PaaS)

При този модел доставчиците предоставят готово решение за разработчиците – програмен език като платформа, или софтуер, за внедряване на собствени приложения или такива на трета страна в облачната инфраструктура посредством API (Application Programming Interface). 

Platform as-a-service услугата предоставя на разработчиците виртуална среда за разработка, предварително настроени инструменти и изградени функционалности, изградени канали за разпространение, както и стандарти за разработка на приложения. Така потребителите на PaaS услугата имат частичен контрол върху приложенията и настройките на хостинг средата, но не управляват базовата инфраструктура и налични ресурси (сървъри, дисково пространство, операционна система). Сигурността и защитата на платформата при PaaS модела също се носи от доставчика на услугата. 

Разберете повече какво представлява Platform as a Service и кои са основните предимства.

Популярни примери за PaaS:

„Платформата като услуга“ се предоставя от редица доставчици, а сред най-разпространените примери са Microsoft Azure, force.com, Google App Engine, SAP Cloud и др. 

Infrastructure as a Service (IaaS)

Още по-комплексно решение от предходните е предоставянето на облачна инфраструктура като услуга. В този случай потребителите вече използват дисково пространство, изчислителна мощ, Интернет свързаност и други ресурси, като се възползват от внедряването на различни програми и операционни системи. 

При IaaS модела клиентите вече имат контрол и върху параметрите на виртуалната среда, като я управляват според нуждите си от оперативна памет, процесорно време и допълнителни мрежови компоненти. Важно уточнение е, че те нямат достъп до базовата инфраструктура, а само до собствената виртуална машина. За да гарантира качествена IaaS услуга, доставчикът трябва да разполага с надежден и сигурен дата център, както и достатъчно системи за мониторинг и поддръжка на свързаността и работата на хардуерните компоненти. 

Популярни примери за IaaS:

Тук често срещани имена са Google Compute Engine, Amazon Web Services (AWS), IBM Cloud и др. 

An Overview of Infrastructure as a Service (IaaS) | Hazelcast

Integration as a Service (IgaaS)

Ще разгледаме и няколко по-специални случая, при които облачните услуги on demand вършат отлична работа. Първият от тях позволява въвеждането на функционална системна интеграция в облака и служи при обмена на информация между системите в организацията и тези, принадлежащи на трети страни, когато това е необходимо. Това позволява на бизнесите да интегрират голямо разнообразие от бизнес услуги на ниска цена, без да инвестират големи суми в своята IT инфраструктура. 

Desktop as a Service (Daas) 

Правилно се досещате, че при тази услуга доставчикът предоставя виртуален десктоп на крайните потребители, като се грижи за backend управлението, ъпдейтите на софтуера и съхранението на данни. При поискване от потребителя виртуалният десктоп се зарежда на локално устройство и той има възможност да работи с него. Съществуват две основни категории Desktop as a Service услуги - тези, които са на базата на локално изпълнение и тези, които използват централизирано (дистанционно) изпълнение.

Security as a Service (SECaaS) 

Сигурността като облачна услуга можем да наблюдаваме в случаи, когато доставчикът на услугата интегрира своите системи за сигурност в инфраструктурата на клиента на абонаментна база. Моделът е атрактивен поради по-ниската си цена спрямо варианта при който организацията сама разработва и внедрява всички решения за сигурност в своите системи. При наличието на SECaaS клиентът има възможност да управлява инструментите за сигурност, предоставени от доставчика. Той, от своя страна, има ангажимента да осигури съвременни и надеждни софтуери за сигурност, антивирусни програми, приложения за сканиране на средата и противодействие на вредни скриптове. 

Business Process as a Service (BPaaS)

Този модел се отнася за всеки един бизнес процес, който може да се осъществи в рамките на облачния технологичен модел. Примери могат да бъдат процеси в областта на човешките ресурси, счетоводството, ведомости, ценообразуването и много други, които биват подсигурени и оптимизирани посредством cloud решения. Отново достъпът до всички данни и системи се осъществява чрез уеб базиран интерфейс в рамките на облачната архитектура. 

Management as a Service (MaaS)

При Управлението като услуга вече говорим за решения за управление на други облачни услуги и решения. Идеята на MaaS включва създаването и имплементирането на инструменти за управление на системите и мрежите, както и за съхраняване на данни и въвеждане на допълнителни функционалности при необходимост. 

Everything as a Service (XaaS)

Вероятно вече сте се досетили, че списъкът с on-demand облачни услуги далеч не свършва дотук. Напротив, развитието на cloud технологиите води и до непрекъснато развитие на процесите и решенията, които можем да изпълняваме в по-сигурна, оптимизирана и защитена среда, с по-малко разходи и повече производителност. Ето защо не бива да се изненадвате, ако чуете и за Networking as a Service, Monitoring as a Service, Data as a Service и още много други. 

…и още нещо

Ако сте прочели публикацията дотук, вероятно имате интерес или вече сте потребител на облачни решения и услуги и знаете колко ценни са те за всеки един бизнес. Съветваме ви да разгледате и Cloud VPS услугите на Delta.bg, за да разберете защо нашата технология предоставя светкавично бърза услуга, лесно управление и максимално ниво на сигурност за вашите онлайн проекти.  

Sofia Petrova

Sofia Petrova

Софи е упорита и всестранно развита личност. Обича маркетинга, обожава книгите и не пропуска възможност да научи нещо ново, което да я направи още по-добра в работата. Софи се грижи за създаването на полезно за вас съдържание и ни помага да достигнем до още потребители и бизнеси, които имат нужда от нашите услуги. Разчитаме на нея, за да направим Delta.bg любим бранд и предпочитан партньор за собствениците на уеб сайтове и онлайн магазини в България.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.