5 от най-популярните митове за Cloud технологиите

Sofia Petrova

Колко често напоследък чувате да се говори за използването на облачни услуги и все по-сериозното навлизане на облака в ежедневните дейности на потребителите? Cloud услугите в последните 15 години се превърнаха от допълнителна придобивка в есенциален елемент за съществуването на бизнесите онлайн. Замисляли ли сте се къде отиват вашите снимки, когато ги качите в социални мрежи като Facebook и Instagram и защо са достъпни по всяко време, а на вашият компютър трябва да имате отделна памет, на която да ги качите и да заемат допълнително място? Как успяват да се запазят всичките ви имейли, когато ги търсите из електронната си поща, а броячът на входящата кутия е над 1000. Отговорът е с една дума - облак. На него дължим всичко. В днешната статия ще обърнем внимание на някои от най-известните митове, свързани с облачните технологии. 

Какво представляват облачните технологии?

Можете да срещнете и термина на английски език - Cloud Computing. Облачните услуги са пореден етап от развитието на уеб базираните технологии. Благодарение на тях можем да съхраняваме големи бази от данни, които да достъпваме през различни устройства. Когато споделяме своите снимки в социалните мрежи, те се качват на един огромен облак, където се съхраняват. Това е причината да можем да ги виждаме постоянно - както ние, така и различните потребители, които посещават профила. Виртуалните облаци спомагат за процесите по управлението на данни - дали ще бъдат снимкови файлове, сайтове, програми, системи без тях свързаността между всички тези компоненти ще е невъзможна. Виртуалните облаци се закупува от доставчик на тази услуга, например Delta.bg. Те се съхраняват на физически сървъри в Data Center, които съхраняват при определени условия много на брой сървъри, които са с осигурена непрекъсната връзка с интернет и ток.  

Вижте още: Какво представляват облачните технологии

Облачните технологии често предизвикват притеснение или страх при потребителите. През последните 10 години процесите по дигитализация се ускориха драстично и това засили нуждата от облачните технологии. Можем да ги наречем и още услуги при поискване (on-demand). Наричат се така, защото ги използваме, когато се нуждаем от тях - при достъпване в електронната поща, при изпращане на съобщения във виртуалното пространство, работа по проект и т.н. Проучванията показват, че едва 40% от анкетираните знаят какво представляват тези нови технологии. Останалите 60% не подозират, че използват cloud технологиите почти всеки ден. За да достъпите до вашата Gmail поща, вие използвате т.н. Публичен облак - инфраструктура от данни, която е публично достъпна за всеки потребител. Възможно е да е безплатна или заплатена.   

Ако искате да разберете повече за Cloud технологиите, можете да научите повече какво представлява As-a-service модела и какви са видовете облачни услуги днес в нашата статия. 

През 2022 година всеки един бизнес има нужда от собствен облак, на който да качи своите данни, електронни пощи, съдържание на сайт, частна информация. Ако нямате виртуално пространство, на което да съхранявате тази информация, рискувате да загубите чувствителна данни за бизнеса ви и вашите служители, която да не може да бъде възстановена. Ние, от Delta.bg, предлагаме облачни услуги, които са според вашите нужди, като заплащате само това, което използвате с тройна репликация на данните, за да бъдете сигурни, че в случай на проблем, може да възстановите всичко. 

Наехме се с задачата да открием някои от най-известните митове, които са свързани с облачните технологии, за да ги развенчаем и да покажем силата на облака, от който всички ние сме част. 

Мит №1: Облачните технологии са твърде скъпи 

А знаете ли колко от тях използвате безплатно? Често разпространено табу сред потребителите е, че облачните услуги са твърде скъпи, използват се от много големи корпорации и са недостъпни за обикновения потребител. Това твърдение категорично е мит. Да, компании, които са с големи размери и много служители, плащат висока цена, за да използват тези технологии заради факта, че имат много информация и процеси, които да инсталират, за да използват ресурсите за облака. Крайната сума, която е нужно да заплатите за вашето облачно пространство зависи от нуждата, която имате и от ресурсите, които използвате. Ако имате за цел да си вземете виртуален облак, на който да качите ваш голям проект, няма да са ви нужни същите ресурси, като на голяма IT компания, нали? 99% от потребителите в Интернет пространството използват облачните услуги напълно безплатно. Използвате ли Facebook? А Instagram? Тези големи платформи съхраняват цялата си информация на облак, който вие можете да достъпите през всяко мобилно устройство. Качвате ли работните си файлове в Google Drive? Това са само няколко от примерите, които всекидневно използваме като потребители напълно безплатно. Облачната технология е измислена и с цел спестяване на разходи. Вие можете да си закупите облак, но не е нужно да заплатите за цяла физическа машина в Data Center.  

Мит №2: Само програмисти имат нужда от облак 

Често срещана хипотеза сред хората е, че само IT специалисти имат нужда от облачна услуга. Потребителите често се отказват да разберат повече за плюсовете, които облакът предоставя, защото това е материя, която е само за специалисти в индустрията и трябва да си гуру на технологии, за да можеш да я управляваш. От Delta.bg на база на нашия опит споделяме, че това категорично не е важно. 

Преди години облачните технологии бяха достъпни само за компании, които разполагаха с огромен бюджет, защото практически с наличността на облак за бизнеса се получават неизчерпаеми ресурси и технологии. Затова все повече хостинг доставчици се ориентираха да предлагат на своите клиенти управляем облак. 

Всички потребители могат да използват облачните услуги и не е нужно да имате високотехнологични познания, за да ги използвате. Ако вашето хоби е фотография, можете да качите всички тези архиви на вашия облак, а не да товарите вашия компютър с допълнителна информация. По този начин ще бъдете сигурни, че дори и нещо да се случи с вашата техника, файловете ви ще бъдат на сигурно място и няма да се загубят, както и че можете да ги достъпите от различни устройства без да е нужно да носите постоянно с вас външната памет или лаптоп. 

Мит №3: Облачните технологии не са сигурни 

Трудно е да си представим, че услуга, която е виртуална - не можем да я докоснем, да я видим, трябва да и се доверим за съхраняването на данните на нашия бизнес. Флашката и дисковете имат много по-голямо доверие сред потребителите, защото са материални предмети, на които да качиш файлове, но винаги съществува рискът те да бъдат повредени от фактори, които не зависят от тях. Могат да бъдат изгубени, откраднати или дори поляти с вода, като вие можете завинаги да загубите данните си. С взимането на клауд услуга, ще предотвратите евентуална неприятна ситуация в бъдеще. Облачните технологии са един от най-сигурните решения, които могат да се предложат на пазара. Със закупуването на всеки един cloud план в Delta.bg, получавате тройна репликация на данните - архивни копия на различни места, които гарантират сигурност и надеждност. Ние гарантираме и 100% uptime на сторидж услугата.

*100 % uptime на сторидж услугата - гарантираме, че вашите проекти, че бъдат постоянно онлайн и достъпни по всяко време. Единствените случаи, в които няма да можете да ги достъпвате е, когато се извършват актуализации на технологиите, за да ви предоставяме още по-добра услуга 

Мит №4: Не ми трябва cloud. Имам си дискове и флашки 

Най-голямата заблуда, която сме чували в сферата е, че облачното решение не е нужно. През последните няколко години процесите по дигитализация се ускорира и всеки един бизнес видя ползите от ефективното онлайн присъствие и нуждата от допълнителна облачна услуга. Позволили ли си бизнесът да разчита на алтернативни методи за съхранение на информация (ERP или CRM система, софтуер, приложения, програми) на дисково пространство или допълнителна RAM памет, а дори и само на хартиен носител при една евентуална щета, загубите ще бъдат огромни. 

Важно е да отбележим, че и всеки бизнес има различни нужди. По-големите бизнеси, които имат по-специфични  изисквания, които надхвърлят възможностите на облака, могат да закупят физически сървър в Дата Центъра, който да управляват.  

Мит №5: На облака се качват само уеб сайтове 

Често потребителите правят грешка да сравнят споделения хостинг (много на брой сайтове споделят общи ресурси като RAM памет, процерно време на един сървър) с облачната услуга. Уеб сайтовете най-често се качват на споделено хостинг пространство, ако те са малки до средни по обем и нямат нужда от много системни ресурси. Обаче при един много по-голям сайт, на който постоянно се добавят нови страници не може да рискува да бъде на нисък план и да споделя ресурсите на един сървър с още други сайтове. Затова по-големите уеб сайтове като онлайн магазини, медии се качват на облака, защото там сигурността е много по-висока и не се споделя пространство с други уеб сайтове. На облачна услуга могат да се качват уеб сайтове, но е мит, че това  е единственото им приложение. 

Облакът може да се използва от бизнесите, за да качат на него своите ERP или CRM системи, онлайн пощи, бази данни, файлове на сайта, счетоводни програми, разработени приложения, софтуери и т.н. Пространството там е ограничено, като се разширява според индивидуалните нужди на бизнеса, а скоростта, бързината и сигурността са осигурени от Delta.bg.  

Надяваме се, че успяхме да развенчаем едни от най-често срещаните митове, свързани с облачните технологии, както и че ви убедихме в предимствата от използването на облака. Ако все още се колебаете дали вашият бизнес има нужда от такова решение, не се притеснявайте да се свържете с нас за безплатна консултация, като ни пишете на имейл - sales@delta.bg.

Sofia Petrova

Sofia Petrova

Софи е упорита и всестранно развита личност. Обича маркетинга, обожава книгите и не пропуска възможност да научи нещо ново, което да я направи още по-добра в работата. Софи се грижи за създаването на полезно за вас съдържание и ни помага да достигнем до още потребители и бизнеси, които имат нужда от нашите услуги. Разчитаме на нея, за да направим Delta.bg любим бранд и предпочитан партньор за собствениците на уеб сайтове и онлайн магазини в България.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.