Знаете ли как да наблюдавате сървъра си?

Delta.BG

Наблюдавайте параметрите на сървъра сиРазполагате ли с VPS или нает сървър? Вероятно знаете, че трябва да наблюдавате параметрите постоянно, за да сте сигурни в работата му и дали ресурсите ви са достатъчни. Днес решихме да ви запознаем с един чудесен инструмент с такива функции - Munin. Инсталацията и конфигурацията му са сравнително лесни.

Предварително може да създадете виртуален хост за поддомейн или домейн, за да преглеждате всичките графики на Munin. В тази статия сме избрали да използване поддомейн server.example.com с document root /var/www/html/munin. Операционната система, на която ще инсталираме Munin е CentOS 7.

1. Инсталиране на Munin

Използвайте следната команда:

yum install munin munin-node

След това е необходимо да създадем startup link за инструмента, който ще се стартира заедно със стартирането на операционната система:

systemctl enable munin-node

systemctl start munin-node

2. Конфигуриране

След като инструментът е инсталиран, е необходимо да го конфигурираме, за да се зарежда от поддомейн. За целта използвайте вашия любим текстов редактор (нашият е vim) и редактирайте файла /etc/munin/munin.conf.

vim /etc/munin/munin.conf

Намерете следните редове:

# a simple host tree
[localhost]
address 127.0.0.1
use_node_name yes

Необходимо е да промените localhost със server.example.com или какъвто домейн/поддомейн сте предвидили. Крайният резултат изглежда така:

munin1

3. Защита

Статистиката, която ви предоставя инструмента е препоръчително да остане само за вас. Поради тази причина ще създадем потребител admin за Munin.

htpasswd /etc/munin/munin-htpasswd admin

Необходимо е да въведете парола за потребителя admin.

munin2Вече разполагате с подробна статистика за сървъра ви. В зависимост как сте създали виртуалния хост, въвеждате server.example.com или server.example.com/munin.

Delta.BG

Delta.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Delta.BG.