Защо да предпочета VPS пред споделения (shared) хостинг?

Delta.BG

Споделеният (shared) хостинг е много популярен, понеже е икономичен - услугата позволява много потребители да споделят ресурсите на един компютър, като по този начин разходите се споделят между тях. За да се защити цялостта на информацията се използват схеми за сигурност на файловете. За да се изолират потребителите един от друг се пренасочват ключови процесори към определен домейн (потребител). Тези решения работят, но крайната равносметка за това да сте на споделен сървър е все едно да живеете в един апартамент с останалите потребители.

VPS също е създаден, също за да бъде икономичен,  позволявайки на много клиенти да споделят ресурсите на един компютър, но при изключително високо ниво на лично пространство и изолация. Разделението се постига чрез пускането на изцяло отделена опреационна система за всеки клиент. VPS потребителите имат ниво на достъп root и могат да се насладят на много от предимствата на наетия сървър, но на много по-ниска цена. Ако се използва горната аналогия за апартамент, тук сравнението би следвало да е, че VPS е като да живеете във фамилна къща, без дългосрочен договор за наем.

Ето 5 от предимствата на VPS хостинга пред споделения хостинг:

  1. Сигурност - VPS акаунтите са изолирани един от друг, което намалява риска от неоторизиран достъп на хакери, както и на други потребители. Изолацията на вашият акаунт също така намалява риска да бъдете поразени от DoS атака, която е била предназначена за някой от другите потребители.
  2. Производителност - Всички ресурси могат да бъдат регулирани в средата на VPS. Всеки от потребителите ползва заделени за него ресурси, и няма да се притеснявате, какво е пуснал друг потребител - вие винаги ще имате вашите ресурси на разположение.
  3. Защитена пощенска услуга - всеки VPS акаунт има собствен частен пощенски сървър. Това елиминира риска вашата пощенска услуга да бъде вкарана в нечий черен списък заради злоупотреби на други, споделящи същата пощенска услуга.
  4. Инсталирате ваши приложения - имайки собствен VPS, имате на разположение собствен сървър с root достъп. Това означава, че можете да инсталирате такива приложения, каквито вие искате. Това върви ръка за ръка с факта, че ще трябва след това и сами да си ги обновявате и да се грижите да работят както вие искате, включително и да се грижите за сигурността на вашия VPS.
  5. Гъвкавост - Някои приложения изискват отварянето или спирането на определени портове и протоколи. При споделения хостинг, не се препоръчват такива действия, поради съображения за сигурност. С VPS обаче вие не споделяте една и съща защитна стена с останалите потребители, което значи, че можете да я настроите, както намерите за добре. Като използвате напр. IPTables, можете да си отваряте и затваряте портове, колкото желаете.
Delta.BG

Delta.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Delta.BG.

5 коментара

RSS Submitter

Добра статия :) Браво. Желая успех !

Андон Иванов

Много добре казано и обяснено. Единственият минус при VPS е, че ви трябват малко повече познания, но за щастие това не ваши при VPS хостинг плановете на Delta.bg, понеже при трудност винаги помагат.

Павел

Страхотно казано Поздравления за статията

Спорт

Планирам да направим тест при вас :)

Drago

Свържете се с нас когато сте готови, за да ви окажем пълно съдействие :)

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.