Windows Cloud сървър или сървър с on-premise лиценз

Windows Cloud VPS

От 13.07.2020 г. Делта.бг стартира Windows Cloud сървър в портфолиото си от услуги. Компанията е официален представител по SPLA към Майкрософт и може да предложи лицензирани Windows Server 2012, 2016 или 2019 виртуални машини. И докато за предимствата на клауд услугите вече сме писали, сега ще засегнем темата, която е винаги актуална, когато става въпрос за Windows – лицензите.

Темата за различните видове лицензи и добавки към тях е извънредно обширна и динамична, така че тук ще се ограничим до общия случай. Когато използвате сървър, разположен във Вашия офис, той трябва да бъде лицензиран от Майкрософт с така наречения on-premise лиценз, който важи за 1, 2 или 3 години, в зависимост от вида му(https://www.microsoft.com/en-us/licensing/licensing-programs/open-license?activetab=open-license-tab:primaryr3). Лицензите биват на устройство/потребител и на физически ядра на процесора. Във вторият и  по-разпространен вариант, се продават пакети от по няколко(обикновено четен брой) ядра. Цените на базовите пакети са общодостъпни в Интернет от различни доставчици, така че можете да се осведомите свободно за тях. Кой е по-изгодният вариант – клауд или on-premise зависи до голяма степен от конкретния случай, но коректното сравнение не трябва да пропуска три допълнителни предимства на клауд услугите пред on-premise лицензионното решение:

  1. Лесна промяна в техническите характеристики - По отношение на лицензите, основно предимство на виртуалната машина в доставчик като Делта, е че характеристиките на VPS могат да бъдат променяни според настоящите нужди, докато закупуването на лицензи on-premise е обвързано с параметрите на конкретен хардуер. Така в първия случай можете да ползвате сървър с 16 ядра и 64 GB RAM, а в случай на внезапна промяна в потреблението, да преминете на вариант с по-слаби характеристики и по-ниска цена или обратно. В случая с on-premise лицензите вече ще сте си закупили лиценз за 16 ядра, независимо дали ще са Ви необходими от един момент нататък. Лицензите под необходимите за пикови периоди, както и ресурсите под тях, ще стоят неоползотворени, но платени.
  2. Лесна промяна на доставчика - Клауд услугите заемат все по-голям пазарен дял и много компании преминават на тях заради различни съображения – скалируемост, оптимизация, нови възможности. Дори в момента да хоствате машините си в офиса, ако в бъдеще все пак решите да мигрирате към клауд услуга, според условията на Майкрософт(SPUR 2020) няма да можете да ползвате вече закупените on-premise лицензи за оборудването на новия си доставчик в случай, че там ползвате споделени ресурси с други потребители. Ще трябва да колокирате Ваше оборудване или да наемете цял сървър от новия си доставчик, за да използвате същите лицензи.
  3. Лесен достъп до международни доставчици - Някои компании, чийто бизнес модел е експортно ориентиран, предпочитат да изнесат част от оборудването си в някой от големите международни доставчици на облачна инфраструктура. Дори Вие да не сте от тях, може да Ви се наложи да изградите инфраструктура в такъв доставчик заради Ваш контрагент. Много е вероятно този международен облачен доставчик да е от преките конкуренти на Майкрософт, като AWS, Google Cloud или останалите в този списък(Listed Providers). В този случай няма да можете да се възползвате от закупените лицензи дори при резервирани ресурси. Така ако се наложи да мигрирате някой от сървърите си в AWS, вече закупените on-premise лицензи ще останат неизползваеми, а за новите ще трябва да платите наново. 

Използването на Windows Cloud сървър Ви осигурява гъвкавост на лицензираната инфраструктура както по отношение на самия хардуер, така и по отношение на доставчика му. Пазарната среда е динамична и способността да реагирате на промените в нея Ви дава съществено конкурентно предимство. Днес on-premise лицензите могат и да Ви изглеждат като по-бюджетния вариант. Ако обаче следващата година се наложи да извършвате сметката наново и да заплатите същите лицензи за друго решение, това вече няма да е така.

Ако имате въпроси за Windows Cloud сървъри, нужда от помощ или коментар по статията, не се колебайте да ни пишете на sales@delta.bg.

Delta.BG

Delta.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Delta.BG.