Windows Cloud сървър или сървър с on-premise лиценз

Windows Cloud VPS

От 13.07.2020 г. Делта.бг стартира Windows Cloud сървър в портфолиото си от услуги. Компанията е официален представител по SPLA към Майкрософт и може да предложи лицензирани Windows Server 2012, 2016 или 2019 виртуални машини. И докато за предимствата на клауд услугите вече сме писали, сега ще засегнем темата, която е винаги актуална, когато става въпрос за Windows – лицензите.

Темата за различните видове лицензи и добавки към тях е извънредно обширна и динамична, така че тук ще се ограничим до общия случай. Когато използвате сървър, разположен във Вашия офис, той трябва да бъде лицензиран от Майкрософт с така наречения on-premise лиценз, който важи за 1, 2 или 3 години, в зависимост от вида му(https://www.microsoft.com/en-us/licensing/licensing-programs/open-license?activetab=open-license-tab:primaryr3). Лицензите биват на устройство/потребител и на физически ядра на процесора. Във вторият и  по-разпространен вариант, се продават пакети от по няколко(обикновено четен брой) ядра. Цените на базовите пакети са общодостъпни в Интернет от различни доставчици, така че можете да се осведомите свободно за тях. Кой е по-изгодният вариант – клауд или on-premise зависи до голяма степен от конкретния случай, но коректното сравнение не трябва да пропуска три допълнителни предимства на клауд услугите пред on-premise лицензионното решение:

  1. Лесна промяна в техническите характеристики - По отношение на лицензите, основно предимство на виртуалната машина в доставчик като Делта, е че характеристиките на VPS могат да бъдат променяни според настоящите нужди, докато закупуването на лицензи on-premise е обвързано с параметрите на конкретен хардуер. Така в първия случай можете да ползвате сървър с 16 ядра и 64 GB RAM, а в случай на внезапна промяна в потреблението, да преминете на вариант с по-слаби характеристики и по-ниска цена или обратно. В случая с on-premise лицензите вече ще сте си закупили лиценз за 16 ядра, независимо дали ще са Ви необходими от един момент нататък. Лицензите под необходимите за пикови периоди, както и ресурсите под тях, ще стоят неоползотворени, но платени.
  2. Лесна промяна на доставчика - Клауд услугите заемат все по-голям пазарен дял и много компании преминават на тях заради различни съображения – скалируемост, оптимизация, нови възможности. Дори в момента да хоствате машините си в офиса, ако в бъдеще все пак решите да мигрирате към клауд услуга, според условията на Майкрософт(SPUR 2020) няма да можете да ползвате вече закупените on-premise лицензи за оборудването на новия си доставчик в случай, че там ползвате споделени ресурси с други потребители. Ще трябва да колокирате Ваше оборудване или да наемете цял сървър от новия си доставчик, за да използвате същите лицензи.
  3. Лесен достъп до международни доставчици - Някои компании, чийто бизнес модел е експортно ориентиран, предпочитат да изнесат част от оборудването си в някой от големите международни доставчици на облачна инфраструктура. Дори Вие да не сте от тях, може да Ви се наложи да изградите инфраструктура в такъв доставчик заради Ваш контрагент. Много е вероятно този международен облачен доставчик да е от преките конкуренти на Майкрософт, като AWS, Google Cloud или останалите в този списък(Listed Providers). В този случай няма да можете да се възползвате от закупените лицензи дори при резервирани ресурси. Така ако се наложи да мигрирате някой от сървърите си в AWS, вече закупените on-premise лицензи ще останат неизползваеми, а за новите ще трябва да платите наново. 

Използването на Windows Cloud сървър Ви осигурява гъвкавост на лицензираната инфраструктура както по отношение на самия хардуер, така и по отношение на доставчика му. Пазарната среда е динамична и способността да реагирате на промените в нея Ви дава съществено конкурентно предимство. Днес on-premise лицензите могат и да Ви изглеждат като по-бюджетния вариант. Ако обаче следващата година се наложи да извършвате сметката наново и да заплатите същите лицензи за друго решение, това вече няма да е така.

Ако имате въпроси за Windows Cloud сървъри, нужда от помощ или коментар по статията, не се колебайте да ни пишете на sales@delta.bg.

Павел Недялков

Павел Недялков

Павел е с над 15 годишен опит в телекомуникациите и е работил в редица международни технологични компании. Когато не подготвя оферти, пише статии, чете за нови технологии или кръстосва планинските пътеки.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.