Уеб хостинг: VPS или споделен хостинг?

Delta.BG

Когато хоствате уебсайт, едно от първите неща, които трябва да се вземат в предвид (друго освен, разбира се, името на домейна) е как ще да бъде хостнат. Това зависи от нуждите на самия уеб сайт, както и от точната преценка колко процесорна мощ ще е нужна.

"Развивам обикновен блог и не се нуждая от нищо особено"

За средния потребител, споделеният хостинг е абсолютно задоволително решение. Разликата между споделяните ресурси с няколко други потребителя не би се отразило никак пагубно - освен, че се намалява цената, която ще плащат всеки месец. Това е стандартна опция, така че има много компании на пазара, които ще са ви по джоба, както е сигурно, че в този сегмент има доста привлекателни пакети за парите, които сте готови да платите

От друга страна, сигурността е реален проблем, който трябва да вземете под внимание. Като аналогия, можете да оприличите хостването на споделен хостинг като да живеете в една къща с много хора. Въпреки че вие ще се защитите и ще гледате сигурността да ви е приоритет, правейки всичко по силите си, за да запазите сградата от натрапници, то е трудно да се гарантира, че всички останали ще бъдат нащрек, като вас. Няколко хиляди уеб сайтове се заразяват всяка година със зловреден код, като това най-често се случва от един потребител на споделения хостинг пакет - неговият уебсайт бива хакнат, а това касае всички, тъй като сте домакини на една и съща сървърна среда.

"Искам да хостна голям уеб сайт и се нуждаят от малко повече място".

В този случай, VPS хостинга (виртуален сървър) е най-добрият вариант. VPS е един сървър, който е разделен на няколко виртуализирани среди. "Обединени", както е в жилищната аналогия по-горе - пример най-близък до една голяма къща и въвеждане на разделяне чрез врати, за да се обособи определено място за всеки човек. Това по никакъв начин не променя факта, че всички живеят заедно, но не можете да видите или да имате достъп до нечие друго пространство - огромно предимство за безопасността на вашия сайт. Не е съвсем същото като да сте на нает сървър, където домакина сте само вие, а начин средните уеб сайтове да си купят малко по-евтин вариант и да се подготвят за следващата стъпка.

Същите недостатъци, по отношение на използване, ги има и тук, както е и при споделения хостинг, така че е добре да знаете, че и тук няма да имате неограничено ползване на безкрайни ресурси. Ако и други хора на същия физически сървър поставят големи уеб сайтове, вашата интернет страница ще започне да зарежда малко по-бавно на запитванията на потребителите. Това е всичко, но неизбежно. Така че когато трафика ви се покачи и забелязвате, че хостинга не издържа този растеж, добра идея е да се качите на по-горно ниво, което реално е и наетия сървър, за да може вашият уеб сайт да се "диша" по-свободно.

Delta.BG

Delta.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Delta.BG.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.