Защо ни е стейджинг сървър?

Стейджинг сървърът е полезен, за да избегнем погрешен код.

Какво е стейджинг?

Стейджингът е максимално точно копие на сайта, до който имат достъп крайните потребители. Целта на това копие е да бъде последна тестова среда, на която да се изпробват финални промени преди да бъдат публикувани окончателно на основния сайт, наричан още продукционен. Колкото по-близки са като хардуер, софтуер и конфигурации стейджинг и продукционната среда, толкова по-вероятно е, че тестовете ще се полезни и стейджингът ще изпълнява функциите си добре.

Какви са предимствата на стейджинг сървъра за разработчиците?

В добрите практики на програмирането, промените по софтуера се тестват преди да бъдат предадени към потребителите. Това се налага, защото когато системите (уебсайтовете) са сложни, отделните  фунцкионалности в кода са взаимно свързани.  Промяна в  една функционалност може да доведе до грешка на съвсем друго  място в сайта. За да се избегне подобен проблем, се ползват тестовите и стейджинг среди, където  разрабочиците се уверяват, че  с новата версия само надграждат, а не създават нови проблеми в системата. Без наличието на специален сървър за тези цели, разработчиците ползват собствените си компютри или в най-добрия случай общ тестов сървър за всичките си клиенти. И в двата случая тестовата средата често няма общо с продукционната. Разработчиците зареждат промените направо на продукционния сайт и поради разлики в хардуера или други зависимости, възникват множество неочаквани сценарии – отклонения, бъгове, сривове или пълно отпадане. Всеки от тези случаи означава допълнителен стрес и възможност за нови грешки, предизвикани от опита да се внесат спешни промени. Ако не е въведен контрол на версиите, често е изключително трудно сайтът да бъде върнат назад до работещата му версия. Това води до обтягане на отношенията с клиента и потребителите, а понякога и до смяна на разработчиците. Новите разработчици се изправят пред същия проблем и ако не адресират причините му, се оказват в същото неприятно положение. 

Стейджинг сървърът осигурява максимално близка до продукционната среда и така до голяма степен елиминира опасността софтуерът да се държи неочаквано, когато бъде  публикуван. Той не премахва нуждата от тестова среда, а действа като един финален изпит дали всичко по кода е наред и може да бъде официално представен. По този начин спестява продуктивно време и намалява сътресенията по системата.

Какви са предимствата на стейджинг сървъра за бизнеса?

Благодарение на стейджинг сървъра, в продукционната среда трудно може да попадне погрешен код. Това значи, че тя ще е налична и работеща. Ако става въпрос за електронен магазин, разликата е между това той да е отворен или да е в постоянен ремонт. Във втория случай магазинът може и да работи, но зад привидната фасада на спокойствието тече усилена дейност по закърпване на нововъзникнали грешки. Определени функции могат да не работят коректно и да отблъснат клиентите или да нарушат лоялността им към марката. Въвеждането на очаквани или рекламирани допълнения към сайта може да се превърне в заплаха за нормалното му функциониране и да се наложи поставянето му в профилактика. Всяка една от тези опасности може да доведе до намаляване на приходите от дейността. Наличието на стейджинг среда предполага, че всяка промяна ще бъде тествана в реални условия и едва след това ще бъде заредена на основния сайт. И колкото повече стейджинг средата се доближава до продукционната, толкова е по-малка и вероятността нещо непредвидено да възникне като проблем.

Стейджинг сървърът спестява разходи по поддръжка. Работата на разработчиците и системните администратори, когато става въпрос за външна за фирмата услуга, обикновено се заплаща на час. Промените по продукционната среда като правило се правят в часове със слаб потребителски трафик и извънработно време. Това допълнително оскъпява всяка промяна и последващите опити за корекции по нея. Процесът по дебъгинг (debugging) отнема повече време отколкото самото писане на кода и когато дебъгинга включва продукционната среда, а не нейна реплика, съответно струва повече. Стейджинг сървърът може да елиминира голяма част от грешките и несъответствията в защитени условия в рамките на работното време и така да намали разходите по поддръжката на системата.

Какви са недостатъците на стейджинг сървърa?

Ако процесът по промяна не е напълно автоматизиран, стейджингът означава допълнителна дейност, дори да няма грешки в кода или несъвместимости в услугите. За козметични промени по дизайна или малки функционалности той се превръща в тежест, защото изисква промяната да се прави на две места без да има належаща нужда. Не на последно място, стейджинг сървърът е допълнителен хардуер, който се заплаща. А правилната работата със стейджинг сървър при по-сложни проекти изисква и допълнителни знания и умения от страна на оперативния екип – CI/CD, DevOps, до които малките и средни бизнеси често нямат достъп.

Кога имате нужда от стейджинг сървър?

Нуждата от стейджинг сървър може да бъде определена най-добре от разработчиците или системните администратори на сайта. Ако в него са залегнали редица модифицирани зависимости или структурата му се е усложнила с времето, стейджинг сървърът би помогнал значително за по-плавното и неусетно за потребителите въвеждане на промени. В днешно време необходимостта от бърза реакция при промени на пазара или действия на конкуренцията, налага компаниите да разполагат с проверен и работещ механизъм за обновяване на сайта си. С увеличаване на посещаемостта и усложняване на системата, стейджинг сървърът се превръща в основна част от този механизъм.

Павел Недялков

Павел Недялков

Павел е с над 15 годишен опит в телекомуникациите и е работил в редица международни технологични компании. Когато не подготвя оферти, пише статии, чете за нови технологии или кръстосва планинските пътеки.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.