Какво е VPS и имаме ли нужда от него

Delta.BG

Untitled-4През последните години виртуализацията на сървъри намери широко приложение в развитието на бизнеса заради изключителните предимства, които носи със себе си - повече гъвкавост и оптимизация на ресурси спрямо традиционните решения.

Днес ще ви запознаем с това какво точно представлява виртуалният сървър

Какво представлява?

Virtual Private Server (VPS) e самостоятелен сървър, който работи заедно с други виртуални сървъри на една физическа машина. Работата на един VPS е изцяло независима от тази на останалите VPS-и на същата машина. Всеки един от тях може да бъде инсталиран с желаната операционна система и да изпълнява различни задачи.

Услугата предоставя изключителна гъвкавост, защото по всяко време могат да се подобряват параметрите на сървъра - може да се добави RAM, HDD и други.

VPS хостингът е идеалното решение за тези от вас, които са надраснали своите споделени уеб хостинг планове, но не желаят собствен нает сървър заради нисък бюджет.

Каква е разликата между VPS и споделен хостинг?

За да придобиете повече яснота, ще сравним VPS услугата със споделения хостинг

При споделения хостинг имате разположени множество потребителски интернет страници на една физическа машина и те използват ресурсите на този сървър, като са ограничени единствено според плана си.

При виртуалния сървър изразходвате заделените ресурси индивидуално и без намеса от други потребители.

Ако изберете VPS, ще получите пълен root достъп. С него можете да инсталирате допълнителни приложения или да въвеждате желани от вас специфични настройки. Повече за root достъпа може да прочетете в тази статия - 5 полезни съвета при работа с root достъп.

Delta.BG

Delta.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Delta.BG.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.