Как да достъпите VPS с PuTTY в Windows или през Linux GUI Terminal с SSH връзка

Когато управлявате нает или виртуален сървър, дори и да разполагате с инсталиран контролен панел, то в дадени случаи може да Ви се наложи извършване на SSH връзка. В тази публикация ще разгледаме един от най-известните клиенти за тази връзка и как точно се осъществява конкретния процес.

SSH връзка през PuТТY

PuTTY e може би най-разпространеният SSH клиент. Лесната му употреба и изчистен дизайн го правят надежден и предпочитан софтуер.

След като го свалите и стартирате ще се визуализира този прозорец:

Ключовите полета са Host name (or IP address) и Port.

За първото поле “Host Name”, винаги препоръчваме да използвате IP адреса, който сме Ви предоставили. На практика, за “Host Name” може да се въведе всичко, например - test. В подобен случай, като използване на произволна дума, не би било възможно осъществяване на връзка.

Честа практика е въвеждането на поддомейн от вида vps.domain.com, но ако той не е създаден или не е насочен към коректния IP адрес, отново няма да имате успех. 

Важно: при създаването на виртуален сървър, Вие получавате email с неговите входни данни, които може да използвате. Тази информация е налична и във Вашата клиентска зона.

В полето “Port” може да използвате стандартния - 22. Разбира се, ако в даден етап е бил променен, то следва да въведете актуалния такъв.

След въвеждане на данните, полетата трябва да изглеждат така:

Като следваща стъпка - натиснете бутон “Open”.

В случай, че за първи път влизате в сървъра, то ще се визуализира прозорец с текст, който започва с “The server's host key is not cached…”.

Това е нормално и показва, че все още не сте извършили SSH връзка към въпросния сървър и може да запазите сървърния хост ключ ( Бутона “Accept” ).

Ако влизате еднократно в устройство имате възможност да изберете и опцията “Connect Once”.

Следва прозореца, в който се изисква да въведете входните данни, с които разполагате (Username and Password). Тези данни са налични и в клиентската Ви зона.

За потребител няма да виждате “root”, а например “almalinux”, “debian”, “ubuntu” и т.н.. Това е направено с цел по-висока сигурност на услугата. При въвеждане на коректни данни за вход, следва да достъпите сървъра си. При необходимост от root потребител, използвайте командата:

sudo su -

SSH връзка през Linux GUI Terminal

Въпреки, че може да използвате PuTTY и под Linux операционна система, то може би по-лесният вариант е вграденият терминал/Terminal. Най-често той може да бъде достъпен като бутон в навигационната лента. След това използвайте следната команда:

ssh username@IP 

За пример посочваме:

ssh almalinux@192.168.0.1

Ако обърнете внимание, ще забележите, че не се въвежда Port. Ако Вашият SSH клиент няма специфично посочен Port, то ще се използва стандартния (Port 22). 

В случай, че желаете изрично да посочите и порт, използвайте следния вариант:

ssh almalinux@192.168.0.1 -p12345

Надяваме се да сме Ви помогнали, да направите първата си SSH връзка към Вашия сървър. 

Какво е Cloud VPS хостинг - предимства, недостатъци и алтернативи

Как да влезете в своя виртуален сървър?

Ако сте наш клиент и вече сте закупили виртуален сървър, то следващата стъпка е да влезете в него...но как става това? Днес ще ви запознаем именно със стъпките, с които ще получите достъп до VPS сървъра ви.

Важно е да знаете, че клиентите на Delta.BG получават пълен root достъп до своя VPS.

За да Ви покажем нагледно какво трябва да направите, ще използваме широко разпространения софтуер PuTTY.

След като вече сте изтеглили и стартирали програмата, е необходимо да въведете IP адреса, който сме Ви предоставили, в полето "Host Name (or IP address)" и да натиснете Enter или бутона "Open":

puttyDelta

В този момент ще се отвори нов прозорец, в който да въведете своите данни за сървъра в полетата "Username" и "Password" . След успешното им въвеждане ще осъществите и вход в своя сървър.


Тихомир Георгиев

Тихомир Георгиев

С над 10 години опит в техническата поддръжка, основната цел на Тихомир е да запознае клиентите ни как да използват услугите или прилежащият към тях софтуер.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.