Какво е ECX Fabric и какви са ползите от услугата?

Една от новите услуги, които Delta.BG предлага в партньорство с Equinix, е ECX Fabric платформата. Тя предствлява SDN*-управлявана свързаност между центровете за данни, която позволява бързо изграждане на връзка между клиенти и партньори на Equinix. Клиенти и партньори освен Delta.BG са и компании като Amazon, Microsoft, Google, Oracle, Salesforce и голяма част от международните телекоми. С помощта на ECX Fabric, свързаността между сървъри в отделните центрове на данни на компанията се осъществява автоматично при заявка. Това се случва бързо и ефективно, осигурявайки минимално времезакъснение до всеки един от центровете на компанията.  Параметрите на тази свързаност са предварително известни и стабилни, осигурявайки по този начин предвидима среда. Нека разгледаме примера на две хипотетични български компании със сходни тенденции за растеж и как те биха могли да се възползват от услугата, за да подпомогнат дейността си.

Цифрова сметка ООД е утвърдена софтуерна компания, която предоставя цялостна разплащателна услуга за връзка между банки и електронни магазини. Бизнесът на компанията се оказва много успешен в последните години и тя придобива клиенти в няколко страни в Европа. Първоначално чуждестранните клиенти са изключително доволни, но скоро започват оплаквания от колебанията във времезакъсненията, които услугата добавя към времето за обработка на поръчките на клиентите. Сървърите на Цифрова сметка ООД са в в собственият им център за данни в кв. Овча Купел и за да осигурят сигурна и бърза връзка с клиентите в България, те са наели тъмни влакна. Връзката до клиентите им в чужбина обаче минава през публичния Интернет. Осигуряването на гарантирана свързаност до Хелзинки, Истанбул и Абу Даби е свързано с преговори с редица доставчици, сериозни разходи за изграждане на трасета и дългосрочна обвързаност. Ситуацията за софтуерната компания е драматична – трудно спечелените клиенти могат да бъдат загубени заради друг тип решение с по-малко времезакъснение. От известно време ИТ мениджърът на Цифрова сметка ООД планира прехвърляне на част от инфраструктурата си в клауда на Delta.BG. Когато разбира за ECX Fabric, той решава да пробва решението. Отправя запитване за времезакъснението до Истанбул и получава като отговор 7 мс, което приятно изненадва търговския му мениджър. Свързаността е стартирана веднага след подаване на заявката, времезакъсненията са ниски и и без колебания, а клиентите са извънредно доволни. Цифрова сметка ООД предлага срещу допълнително заплащане на клиентите си директна свързаност през ECX Fabric до центъра си за данни в София. Услугата е стандартизирана, предвидима и с ясно ценообразуване. След договорена сделка с клиент, фирмата може да заяви новата точка и да получи готово инсталирано оборудване по предварително зададен темплейт в изключително кратки срокове. Компанията е готова да се разширява в световен мащаб.

Дигидев ООД (Фирма Б) е стартъп за облачна обработка на данни от различни IoT устройства. Услугата е замислена и реализирана в AWS, но в началният етап от развитието по-големите ѝ клиенти са в България. С времето се оказва, че клиентите не желаят да толерират високите времезакъснения през публичната Интернет среда. На пазара има и други компании предлагащи подобна услуга, макар и на доста по-висока цена. На Дигидев им се налага да действат бързо, за да не загубят ценни възможности. Те провеждат кратко проучване за условията и времезакъсненията до различните клауд доставчици в България. В резултат е стартиран клауд сървър в Делта.бг, а през ECX Fabric е осигурена свързаност до AWS, като така се избягва и овърхеда, който би донесъл евентуален VPN. Това спестява разходи на Дигидев и им дава минимални времезакъснения, без да се налага да правят съществени промени в модела си на работа. За бързината на приложението на Дигидев се разчува и нови български клиенти се присъединяват към портфолиото на компанията. Това позволява на разработчиците да изчистят платформата и да създадат възможности за персонализацията ѝ. Бизнес дивелъпмънта на Дигидев успява да развие няколко контакта в Америка и Азия. Най-хубавото за стартъпа тепърва предстои.

Както виждате от тези два хипотетични примера, ECX Fabric платформата може да бъде изключително полезна за бързо и скалируемо развитие на услугите или пазарите на една компания в чужбина. Цялата необходима инфраструктура може да бъде поръчана лесно и през една контактна точка, без да е необходима продължителната намеса на високоплатени собствени или външни мрежови специалисти. В случай, че нуждата от свързаността в някакъв бъдещ период отпадне, тя може да бъде прекратена, без след нея да остава куп ненужно оборудване. Резултатът са спестени разходи, гарантирано качество на услугата и намалена административна тежест за ИТ отдела на клиента. Резултат, към който ние винаги се стремим.

В случай, че желаете да научите повече за ECX Fabric или някоя от останалите услуги, които предлагаме съвместно с Equinix, не се колебайте да ни потърсите.

Кои са Equinix?

Екуиникс е лидер на международния пазар на колокационни услуги с над 200 центъра за данни в повече от 25 страни по света. От самото начало на съществуването си компанията не губи от фокус  и услугите за свързаност между клиентите си – тя активно развива IX точки в по-големите си центрове. В настоящото време на възход на облачните услуги, логично продължение на тази политика е услугата ECX Fabric.
През м.Март 2020г. Delta.BG стана първата българска компания официален партньор на Equinix в предлагането на всички техни услуги на Българския и Европейския пазар. Вижте повече информация за партньорството в Money.bg >

*SDN – съвременен подход за управление на мрежата, който позволява обединението на свързаности по различни протоколи и от различни доставчици в една обща комуникационна среда с гарантирани параметри.

Павел Недялков

Павел Недялков

Павел е с над 15 годишен опит в телекомуникациите и е работил в редица международни технологични компании. Когато не подготвя оферти, пише статии, чете за нови технологии или кръстосва планинските пътеки.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.