Честит празник на всички IT специалисти!

Delta.BG

Честит празник на всички IT специалисти!Представяте ли си деня си без компютри, интернет или cloud технологии? А представяте ли си да работите на 315-килограмов компютър? Отговорът е един и на двата въпроса, нали? Технологичният ни комфорт е резултат от работата на всички IT специалисти и в днешния ден можем да им благодарим.

Днес отбелязваме Деня на информационното общество и професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика.

Защо празнуваме ли? Защото през 2007 правителството обяви 4 октомври за празник на всички IT специалисти. А първопричината? На този ден през 1903 г се ражда Джон Атанасов. Американският инженер с български корени създава първия електронен цифров компютър. Постиженията му в развитието на компютърните технологии са безспорни и са гордост за всички нас.

Atanasoff-Berry Computer (ABC) е рожбата от съвместната работа на Атанасов и студента му Клифорд Бери. Той е тежал 315 кг. и не е бил програмируем. ABC обаче представя на света нещо, което се използва и днес - механизмът, използван при RAM паметта. Първият компютър е плод на труда и идеите на най-напредничавите умове за онова време. Имената са много, но ще споменем немския инженер Конрад Цузе.

Цузе създава няколко компютъра и впоследствие предлага патентите си на IBM. Американският гигант е водещ и по онова време в IT сферата. Знаете ли, че в IBM първи започват разразботването на виртуализацията през 60-те години на миналия век. Едва ли са очаквали, че 60 години по-късно виртуализацията ще бъде в основата на икономическото развитие на света чрез модела на облачните технологии.

Чудите ли се защо се говори толкова много за облаците? Отговорът е лесен. Те предлагат повече гъвкавост и оптимизация на ресурси спрямо традиционните решения. Облачният модел разтърси IT сферата преди няколко години, а днес все повече фирми търсят този модел за своя бизнес.

В днешния ден екипът на Delta.BG честити празника на всички колеги!

 

Delta.BG

Delta.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Delta.BG.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.