5 езика за програмиране, необходими за добър сайт

Delta.BG

5 езика за програмиране, необходими за добър сайтИскате ли да създадете собствена страница или сайт? Ако е така, в някакъв момент ще е необходимо да разберете за какво служат някои езици за програмиране. А пък, ако сте се насочили към уеб разработването, ще трябва да се заемете с това да изучите няколко езика. Днес ще ви запознаем с тези програмни езици, с които може да създадете една страхотна страница.

1. Hypertext Markup Language (HTML)

През годините HTML остана в сянка на другите езици, но интересът към него отново се увеличи с появата на новата HTML5 версия. Това е езикът, с който може да създадете съвсем базова страница. Ако нямате основни познания по HTML, няма да може да установите дали нямате грешен код, въведен в страницата ви и съответно да го поправите.

2. Extensible Hypertext Markup Language (XHTML) и Cascading Style Sheets (CSS)

Ако сте от тези, които вече имат основни познания по HTML, то значи сте минали през стъпка едно и е редно да надградите знанията си. Време е да разделите страница си от един на множество файлове чрез XHTML и CSS. Някои уеб дизайнери продължават да използват един файл за оформление и дизайн на страницата, но тенденцията е да бъдат в различни. Причината е, че ще получите по-чист и подреден код, който е и по-лесен за редакция.

3. JavaScript

JS е езикът, който ще ви позволи да раздвижите страницата. Получавате по-добър потребителски интерфейс, управление на прозорци и рамки, допълнителни ефекти за изображенията - това са само малка част от възможностите на JavaScript.

4. Server-Side Scripting

Всички изброени до този момент езици имат един значителен недостатък - клиентът може спокойно да разгледа сорс кода и да го копира без много затруднения. Server-Side езиците обаче не дават подобна възможност, което е и първото им предимство, но далеч не основното. Най-големият им недостатък е и тяхното предимство - много по-сложни в сравнение с горепосочените, но предоставят изключителна гъвкавост в използването им. Тук е необходимо да вложите и най-много време и усилия за усвояването им.

Знаете ли например, че над 75% от съвременните страниците са изградени на PHP (един от езиците за сървърни скриптове).

Ето и нашите препоръки за изучаване:

Hypertext Pre Processor (PHP)
Active Server Pages (ASP)
Common Gateway Interface (CGI) използваш Perl или Python

5. Structured Query Language (SQL)

След като вече се занимавате със server-side scripting, събраната информация става в голям обем и е необходимо да бъде съхранявана в така наречените бази данни (database). Тук ще ви е необходимо да усвоите магията на SQL и пред вас ще се разкрият много нови възможности за структуриране на данните и използването им.

Това е планът за изучаване на езиците, които са необходими за всеки един от вас, който реши да се занимава с уеб разработване или иска да направи своя уеб страница. Предлагаме ви го, без да ви ангажираме със стриктното му спазване.

Delta.BG

Delta.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Delta.BG.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.