Приятел в нужда: Как да изберем точния аутсорсинг партньор

Delta.BG

Да се концентрираш върху бизнеса си, а да оставиш технологичната част на някого, който наистина разбира какво прави. Това определено е мечтата на мнозина мениджъри, а днес, особено след промените в глобалната икономика, последвали коронавируса, тя изглежда по-изпълнима от всякога. Достатъчно е да превърнем в свой съюзник едно явление, което така и не успяхме до момента да „преведем“ на български – аутсорсинга.

Златната рибка

Технологичната революция ви предлага чудеса, буквално. Не вярвате ли? Ами, представете си, че сте работодател и искате за вас да работи топ специалист, някой измежду най-добрите 1% от света в своята област, независимо каква е тя. Лесно ли е да го наемете в наши дни? Разбира се. Огромни платформи като UpWork правят срещата моментна и добре регламентирана. А още повече – когато стане дума за технологична инфраструктура. Ясно е, че облачните технологии са едно от чудесата на времето ни. Те позволяват решаването на голяма част от проблемите, които са непосилни или поне много трудни за една компания, да бъдат делегирани на висококвалифицирани специалисти без рискове, забавяния или оскъпяване. 

И като стана дума, че още няма добър превод на термина на български, е важно да уточним, че това не важи за съдържанието му. Поради спецификите на родната икономика, пред последните години аутсорсинг индустрията е бляскава светулка сред много други западнали сектори. 

Глобални селяни

Аутсорсингът в различните му аспекти е огромен двигател на българската икономика. При това има основания да е един от отраслите, по-слабо пострадали от ковид кризата и делът му ще расте. А той вече е впечатляващ. Смята се, че този сектор дава повече от 5% от брутния ни вътрешен продукт! Поне 500 са компаниите, специализирани в него. А огромна част от тях са и български, което прави нещата още по-обещаващи. Аутсорсингът във всичките му форми позволява огромна част от работата да се върши изцяло онлайн, така по никакъв начин той не бе засегнат от затварянето на офисите и другите ограничения. Според българската Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), насочена конкретно към аутсорсинга, само 15% от служителите в този сектор към момента се трудят в офисите си. 

Аутсорсинг индустрията в България генерира 2,5 млрд. евро годишен оборот, а през последните години се развива не само като обеми, но и като качество. За последните десетилетия тя далеч надрасна услугите, свързани с обслужване на клиенти, и вече до голяма степен залага на такива със сериозна добавена стойност като хостинг или създаване на софтуерни продукти.

Откъде дойде тази аутсорсинг революция? Всички сме чували изтъркания от употреба термин на социолога Маршал Маклуън, че живеем в едно глобално село. В резултат на това много професии могат да се упражняват от единия край на света за работодател, който се намира на хиляди километри. Това демократизира пазара на труда и от една страна позволява на специалистите от по-бедни страни да не напускат страната си и да припечелват добре, а от друга – на компаниите да имат достъп до истински майстори в занаята срещу инвестиция, която би била немислима на локално ниво.

Ръце назаем

Разбира се, това е само едната страна на монетата. Огромна част от управлението на информационните технологии за една фирма е по-добре да останат в региона, в който тя работи. Не бива да подценяваме скоростта – винаги един център за данни в България например ще е по-подготвен да посреща огромен наплив от посетители на сайта ви, ако и те се очаква да са от нашата страна. А от ключово значение в по-сложна област като центровете за данни е и опитът. Познаването на местните пазари, локалните проблеми и нуждите на фирмите, специфичната експертиза прави препоръчителен изборът на местни партньори. Това е още една причина да заложите на аутсорсинг за голяма част от технологичните си предизвикателства. Важно е обаче да го правите умно.

Да, аутсорсинг революцията е по-многолика и перспективна, отколкото човек би помислил на пръв поглед. Може да започне от това да делегирате на някого да ви създаде хубав хедър на сайта и да стигне до избора на хостинг, който да обезпечава проспериращия ви електронен магазин. И, логично, доста по-„безопасен“ е рискът да сгрешите в първия случай. Интересна тема, през която ще минем съвсем набързо, е т.нар. „гиг икономика“. Тази най-елементарна и първична форма на аутсорсинг най-добре е представена от набиращата сила в последните години платформа Fiverr. Срещу почти символична сума (обикновено 5 долара, откъдето идва и названието) различни специалисти там предлагат услугите си в нещо, което по-възрастните читатели биха нарекли мануфактура. Нужно ви е лого, давате заданието си и сравнително бързо някой индийски графичен дизайнер ви предоставя такова срещу символичната сума. И той е доволен, защото просто е продал някое от логата, които така или иначе има готови, и вие. Почти нищо не губите – в най-лошия случай 5 долара, които така или иначе би трябвало да платите само ако сте доволни… 

Две и двеста

В платформи като споменатия Upwork пък можете да се възползвате от услугите на професионални програмисти, дизайнери и какви ли още не специалисти от цял свят, които предлагат услугите си срещу фиксирана почасова ставка. 

Ние обаче продължаваме към висшия пилотаж, с който започнахме. Аутсорсинга не просто като начин за намиране на дистанционна работна ръка, а за цялостни решения, които рязко могат да облекчат живота на всеки мениджър. Или да го стъжнят, когато не е подходил внимателно в избора на партньори.

Все по-малко фирми например смятат за нужно (и възможно) да поддържат свои собствени центрове за данни. Днес тази инфраструктура трябва да е бърза, надеждна, сигурна срещу външни атаки. Да работи без прекъсване 24 часа 7 дни в седмицата и също непрестанно да има кой да се грижи за нея. Модерните data centre-ове изискват много сериозна инвестиция, понякога технологиите в тях остаряват твърде бързо, сигурността е трудно (и скъпо) да се поддържа на нужното ниво и, логично, на преден план излиза решението тази част от работата да бъде „аутсорсната“.

Едно наум

Тук стигаме до избора на подходящ партньор. На първо място, препоръката е да заложите на фирма с достатъчно сериозен опит – понякога дори цената, която получите, да е привлекателна, не е добра идея да се спрете на някой, който едва от вчера е в бизнеса. От значение е и опитът на локално ниво. Да, глобалните гиганти могат да ви предложат също често бюджетни хостинг решения, но те няма как да са толкова гъвкави, да познават достатъчно добре регионалните, например български, специфики, регулации, правила и добри практики.

На следващо място – ориентирайте се към партньор, който има опит с технологиите, които и вие ползвате и смятате да ползвате. Това може да има много и различни аспекти – като се започне от операционни системи и се стигне до езици за програмиране.

От земята до небето

Още нещо: тъй като взаимоотношенията в тази сфера са многопластови, заслужава си да се ориентирате към партньор, на когото ще можете да разчитате задълго, а не просто да свърши еднократна задача. Струва си да проявите интерес и към впечатленията от клиентите му. Разбира се, че повече доверие може да се има на фирма, която е оставила удовлетворени партньорите си, на такава, която обслужва най-добрите и доказани компании, която е призната и от по-големи, световни партньори. 

Важно е, както казахме, партньорът ви да гарантира непрекъсната връзка с клиента и минимално време без достъп (казано на технически език – 0% downtime). 

Много важно условие е доста преди да изберете своя аутсорсинг партньор, да сте наясно какво точно очаквате от него. Да имате ясен, най-добре и прецизно разписан план, по който да се водите в търсенето, а и в работата след това. Така или иначе, още едно от предимствата на този подход е, че вашият аутсорсинг партньор трябва да има ясно разписани отговорности, което е много по-осъществимо, отколкото например със служителите ви. 

Можем да даваме много примери. Nike например разчита в огромна степен на аутсорсинг, за да покрива информационните си нужди и се радва на 47% дял в своята област на световния пазар. Други компании, които признават и дори се гордеят, че залагат сериозно на аутсорсинг, са Alibaba, GiftHub, Google, IBM, Lexmark, Microsoft, Slack, WhatsApp… 

Не блокирай, делегирай!

След всичко казано дотук, може би имате и допълнителни въпроси. Лесно можете да се убедите, че като партньор Делта.бг през последните години се доказа в много широк спектър от аутсорсинг услуги, работейки с някой от най-големите компании, онлайн магазини и медии в България. А ако търсите вашия качествен партньор, ще го срещнете в наше лице. На базата на сериозния ни опит, винаги се стараем да намерим най-доброто индивидуално решение за всеки отделен наш клиент. Убедете се сами!

Delta.BG

Delta.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Delta.BG.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.