Apache vs. Nginx - III част

Delta.BG

ApachevsNginx3

Apache или Nginx - кой е по-добрият вариант за вас? В последните две статии ви запознахме с основните разлики между тях, а днес ще разгледаме поддръжката, екосистемата, съвместимостта и документацията. Вижте и как може да използвате Apache и Nginx съвместно.

Поддръжка, съвместимост, екосистема и документация

Важен аспект при избора на уеб сървър е наличната информация за него, поддръжка и допълнителни приложения. Нека да разгледаме тази информация.

  • Apache

Вече споменахме, че Apache е по-старо приложение и затова наличната документация за него е в огромни количества. Приложенията, разработени да работят с Apache, също са богати на допълнителна информация. Много софтуери са разработени и оптимизирани за работа с него. Това се постига или от самите приложения, или чрез допълнителни модули.

Apache ще предостави по-добра поддръжка заради широкото му използване, а и почти всеки администратор в даден период да е използвал Apache. Това важи специално за споделен хостинг сървърите, които използват този Apache, защото поддържа .htaccess файла.

  • Nginx

Nginx се използва все повече, а с това се подобрява и поддръжката му. Въпреки това трябва да мине време, за да достигне Apache по този критерий.

Първоначалният проблем беше липсата на документация на английски език, защото цялата беше на руски. С времето и с нарастващото потребление обаче все повече материали са превеждаха и обогатяваха. Днес можете да си набавите цялата нужна информация както за самия Nginx, така и за приложенията му.

Използване на Apache и Nginx заедно

Вече разгледахме повечето предимства и недостатъци на Apache и Nginx. Надяваме се да сме ви помогнали в колебанията кой от двата да използвате за вашия сървър. Ако все още не сте сигурно кой е по-добрият вариант за вас, нека да ви предложим опцията, в която да комбинирате и двата web сървъра. Звучи чудесно, нали? Нека да разгледаме как се обработват заявките при тази конфигурация.

Най-често използваната конфигурация е да поставите Nginx преди Apache като reverse proxy. Така Nginx ще обработва всички заявки, подадени от клиента и ще се възползвате от неговата възможност да обработва множество заявки с малко ресурси.

Статичното съдържание ще бъде обработвано от Nginx, като той има сериозно предимство в бързодействието. Динамичното от своя страна, като PHP файлове, Nginx ще предостави заявката на Apache, който да я обработи и върне за поднасяне на потребителя.

Както се вижда при тази конфигурация, всеки сървайс върши определена работа и така информацията се обработва по-бързо, а натоварването е по-малко. Конфигурацията позволява и стартирането на backend servers, ако е необходимо.

Заключение

Apache и Nginx са мощни, гъвкави и способни инструменти. Вие решавате дали ще се спрете на Apache, Nginx, или и двата. Необходимо е единствено да се съобразите с изискванията ви.

Винаги можете да извършите нужните тестове, за да установите кой ще е удачният избор за вас. Единствено трябва да знаете, че няма приложение, което ще задоволи изцяло нуждите ви.

Виж първа част.

Виж втора част.

Delta.BG

Delta.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Delta.BG.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.