Въпроси и отговори

Център поддръжка
 • 1Какво е контролен панел и какви контролни панели мога да използвам за моя VPS?

  Виртуален или не, администрацията на един сървър не е лесна работа. Затова всеки VPS на DELTA.BG се предлага с безплатния контролен панел Webmin.

  Webmin е уеб-базиран интерфейс за системна администрация на Unix-базирани ОС. Като използвате който и да е модерен уеб браузър, можете да създавате потребителски акаунти, да пускате Apache уеб сървър, да управлявате DNS, споделяне на файлове и още много. Webmin прави излишна нуждата да редактирате ръчно конфигурационни файлове в Unix като /etc/passwd (където се съхраняват пароли), и ви позволява да управлявате системата от конзола или от разстояние. Тук може да видите и пробвате контролния панел.

  При желание от ваша страна, DELTA.BG предлага инсталирането на платен контролен панел - cPanel. Това е един от най-популярните контролни панели. Той е лесен начин да управлявате акаунтите на сървъра, mysql базите с данни, електронните си пощи, своите домейни и още много други – и това го правите изяло чрез своя браузър посредством приятния и лесен графичен интерфейс. 

  Всеки закупен VPS се настройва с безплатния контролен панел Webmin. При желание за използване на cPanel, моля свържете се с отдел „Поддръжка“ чрез формата за контакт. Цената за използване на cPanel е 20лв на месец.

 • 2Каква е разликата между гарантирана и максимална RAM памет?

  Да започнем отговора на този въпрос с една дефиниция:

  Паметта с произволен (непосредствен) достъп (или RAM – от английски random access memory) е вид памет в електрониката, която позволява достъп и за четене, и за запис, до произволна част от данните без ограничения. — Wikipedia 

  Гарантираната RAM е паметта, която е осигурена за всеки от вашите VPS-и. Дори да не ползвате своя сървър, тази памет е заделена само и единствено за вас. 

  Максималната RAM е стойността на потребление, до което може да стигне вашият сървър, ако физическия сървър в момента има свободни ресурси.

 • 3Какво значи 99.99% uptime?

  Сигурно в много сайтове за хостинг сте забелязали, че uptime-а никога не е 100%. Това е наложително, понеже се правят редовни обновявания (добавяне на по-добър и мощен хардуер – допълнителна RAM памет, нови процесори и т.н.)  и профилактики, които целят подобряване на услугите, предлагани от компаниите.

  Да започнем с това какво е uptime и downtime.

  Uptime е времето, през което една компютърна система е пусната и работи. Обратното – downtime е времето, през което една система НЕ работи (без значение каква е причината).

  Има една важна и малко знаеща се подробност в тези цифри – броя на 9-ките след десетичната запетая. За да придобиете яснота по този въпрос ви предлагам следната таблица:

    Downtime (HH:MM:SS)
  Uptime на ден на месец на година
  99.999% 00:00:00.9 00:00:26 00:05:16
  99.99%00:00:0900:04:2300:52:36< DELTA.BG
  99.9% 00:01:26 00:43:50 08:45:57
  99% 00:14:24 07:18:17 87:39:30

  От таблицата се вижда, че downtime-a, който може да направи вашият VPS, закупен от DELTA.BG, на годиа е под 1 час, и то сумарно!

  Преди тези периоди ние предварително ви уведомява по електронната поща.

 • 4Защо ми е нужно да мина на VPS хостинг или Нает сървър?

  Преминаването от обикновен хостинг към VPS хостинг е нещо, което се налага на много от собствениците на сайтове. То е тясно свързано с развитието им и покачването на трафика. Надграждането към виртуален сървър (VPS) или нает сървър има много предимства, които всеки един администратор ще оцени.

 • 5Каква е разликата между VPS хостинг и Нает сървър?

  При наетия сървър се ползва цялата машина, докато при VPS хостинга - няколко потребителя ползват една машина. За това се нарича още и виртуален сървър. За разлика от тези два варианта, споделения хостинг представлява същото, но се ползват по-малко ресурси.

Център поддръжка

Телефон за връзка: 0700 3 1010 Delta.BG