Въпроси и отговори

Център поддръжка
 • 1Как да сметна колко трансфер ми е нужен на месец?

  Теоретично, можете да изчислите своя месечен трансфер като умножите големината на средно голяма уеб страница (не само размера на HTML файла, но и всички съпътстващи го файлове, като .css и .js файловете, които заедно правят една клиентска заявка) по броя на прегледите на една страница (page views). Уеб сайтовете, които предлагат почти изцяло текстова информация се нуждаят от значително по-малко месечен трансфер от тези, които предлагат много картинки и друго мултимейдино съдържание за изтегляне.

  За нормален информационен сайт размерът на една уеб страница е около 80kB. Да кажем, че имате 50 000 посещения на месец, това значи, че ще вашият трансфер ще е 80kB * 50000 = 4000 000kB = 4GB.

  Важно е да се знае, че трансферът се изчислява като сума от изпратено от и към вашия сървър. Това значи, че ако хоствате файлов сървър, трябва да имате предвид дали вашите потребители само ще изтеглят файлове, или ще могат и да изпращат.

  За вашите нужди най-малкият месечен трансфер при VPS плановете на DELTA.BG е 200GB.

 • 2Колко дисково пространство ми е нужно за моя сайт?

  Да кажем, че вече сте създали вашият сайт на своя компютър – той се състои от много отделни файлове. Най-лесният начин да проверите колко точно място ще ви трябва е, да маркирате всички файлове и оттам да видите общата големина. По този начин можете да получите обща представа за размера на дисковото пространство, което ще ви е нужно.

  Една типична HTML уеб страница би трябвало да е най-много 100kB, а в повечето случаи – от 5 до 50kB, в зависимост от количеството текстово съдържание. Да приемем 25kB за среден размер на 1 HTML страница. Умножете тази цифра по броя на страниците във вашия сайт, да кажем 100, и се получава 2,5MB.

  Обаче един съвремен сайт не е само HTML. Към него се включват и .css, .js, .php файлове, които също заемат място. Техният размер в повечето случаи е незначителен на фона на общия размер. Най-голяма част от размера на един сайт се отделя за изображенията и виедофайловете – за тях може да са ви необходими от няколко стотин MB до над 1GB.

  На последно място, трябва да отчетете размера на базите от данни (напр. MySQL). За личните ви блогове (като Wordpress) размерът на базата с данни обикновено е под 100MB, най-често около 10MB. За сайтове с интензивно използване на големи бази от данни, обаче, размерът на базите от данни може да нарастне до няколко GB, следователно не трябва да се пренебрегва и този фактор.

 • 3Какво е VPS и подходящ ли е за мен?


  VPS
   е съкращение от Virtual Private Server – виртуален сървър. По какво се различава от наетия сървър ще попитате вие? Ами за практически – по нищо: имате на разположение ресурси - RAM паметпроцесорно времедисково пространство,интернет; също така имате и пълен достъп (root), а дори можете и да рестартирате вашия виртуален сървър! Реалната разлика е, че не можете да доидете в офиса и да сритате вашия виртуален сървър – той, заедо с другите виртуални сървъри се намира на физически сървър. Това едновременно е и предимството на VPS – той е по-евтиния вариант на собствен сървър.

  Ако подредим в ценово отношение обикновен (sharedхостинг, VPS и нает сървър, виртуалният сървър взима най-доброто от другите две - ниската цена на обикновения хостинг и мощта на наетия сървър.

  Подходящ ли е VPS за мен? Виртуалния сървър е подходящ за всеки, които не иска ограниченията на обикновен (shared)хостинг, но не иска или не може да си позволи да наеме физически сървър. С VPS вие сте свободни да използвате предоставените ви ресурси както вие намерите за добре. Искате пощенски сървър – няма проблем! Или IRC  сървър? Или пък няколко онлайн магазина? С виртуален сървър можете да имате всичко наведнъж!

 • 4Как да си преместя сайта от стария хостинг на вашите сървъри?

  Преместването на сайтове към инфраструктурата на Delta.BG, при желание на клиента се извършва от нашия екип напълно безплатно и без downtime.

  Преместването на Вашия сайт (или сайтове) от предишния ви хостинг към Вашия нов виртуален сървър може да бъде лесна задача, с която Вие сами може да се справите, без това да повлияе на видимостта Ви в интернет. За да стане това е нужна малко подготовка и да позволите 3-4 дни препокриване между двата хоста (поради процеса наречен propagation – разпространение на DNS сървърите). Първата ви грижа е да имате контрол над домейните си. Това е от изключителна важност, тъй като ще трябва да можете да смените информацията за DNS сървърите за тях.

  Следвайте тези стъпки при преместване, за да сведете до минимум и дори да избегнете загуба на присъствие в интернет:

  1. Закупете VPS хостинг план от DELTA.BG.

  2. С информацията, която ще получите на посочения от Вас имейл – потребителско име и парола, качете Вашия сайт (заедно с базите данни) на новия си сървър, а също така и настройте необходимите Ви адреси за електронна поща през IP адреса на VPS.

  3. След като тествате Вашия сървър и установите, че той работи през IP адреса си, влезте в контролния си панел при регистратора на домейна Ви и  променете A записа за Вашия домейн да сочи към IP адреса на Вашия нов сървър.

  3.1. (незадължително) Ако сайтът Ви е с голямо натоварване и ползва интензивно бази данни е добре да настроите стария си сайт да ползва отдалечено (remote access) базата данни, намираща се на новия Ви сървър. По този начин ще сте сигурни, че независимо кой сайт виждат и ползват вашите потребители – стария или новия, базата данни, която ще се ползва ще е една и съща.

  4. Продължавайте да проверявате пощите на стария и новия сървър (чрез IP), за да сте сигурни, че няма да изгубите важна кореспонденция.

  5.  След максимум 72 часа разпространението на Вашия домей трябва да завърши, и тогава можете да отидете на стария си хостинг, да закриете акаунта си там и да започнете да се наслаждавате на услугите на DELTA.BG !

   

 • 5Мога ли да премина към по-висок план?

  Да, можете по всяко едно време да надградите Вашия виртуален сървър. Възможно е също така да добявяте допълнително памет или дисково пространство, според нуждите Ви. 

Център поддръжка

Телефон за връзка: 0700 3 1010 Delta.BG