Може ли да доверите своите бизнес данни на облака?

Delta.BG

Въпреки че съхраняването на бизнес данни в облака има много предимства, голяма част от компаниите не одобряват използването на облачни технологии поради опасения за сигурността. На практика 63% от малките и средни предприятия смятат, че облакът трябва да предлага повече за защита на данните на бизнеса. 

Доколко възможно е обаче да доверите своите бизнес данни на “облак”? Все пак, всеки облак е просто друг бизнес, на който вие сте аутсорснали един вид съхранението и боравенето с вашите данни. Реалният въпрос е не дали може да се доверите или не на даден облак, а дали може да се доверите на бизнеса, който го управлява.

За да си отговорите на този въпрос е нужно да подходите като към всеки бизнес, с който възнамерявате да работите. В конкретния случай, да проверите обстойно доставчика на облачната структура, която мислите да ползвате. Само така може да сте сигурни, че той поставя на първо място сигурността на вашите данни. 

Важно е да си отговорите и на въпросите дали съхранението на данни в облака всъщност е подходящо за вас, как да установите дали можете да се доверите на вашите доставчици на облачни услуги, но също така и защо изобщо да предпочетете облака. 

Предимства при съхраняването на данни в облака

В последните години с драстичното нарастване на обема информация в интернет, интересът към облака като хранилище се увеличава.

Алтернативата му са добре познатите ни вътрешнофирмени сървъри, в които се пази цялата налична бизнес информация на една организация. Изграждането на собствен център за данни обаче има редица недостатъци. То е скъпо, енергоемко, неефективно във времето и заема място. Колкото повече информация, толкова повече сървъри, толкова повече място, което може да оползотворите за друго.

В същото време, управлението на сървър може да отнеме много време на вашия IT отдел. Замествайки сървъра с облак, вие по същество аутсорсвате вашия вътрешнофирмен център за данни на тясно специализирани експерти. Така пестите разходи за управлението на сървърите, немалко енергия и физическо пространство. И трите фактора понякога могат да са ключови за оцеляването и просъществуването на по-малките и средни бизнеси.

Едно от големите предимства на облачното съхранение пред поддържането на собствени сървъри е далеч по-голямата гъвкавост и мащабируемост на облака. Нуждата от повече място в център за данни предполага покупката на скъп сървър, потенциално с много по-голям капацитет, отколкото всъщност се нуждаете. С облачното хранилище плащате само за това, което използвате. Иначе казано намалявате разходите като улеснявате работата на организацията си.

Последното, но не на последно място предимство е, че препвръщате разходите си от CAPEX в OPEX - инвестицията в качествени сървъри не е малка и докато се изплатят те вече са морално остарели, а облачните услуги заплащате ежемесечно при това, както споменахме по-горе - само толкова, от колкото имате реално нужда в момента.

Рискове при съхранение на данните в облака

Някои фирми са против идеята за използване на облачно хранилище, защото или не разбират действащите мерки за сигурност, или не са сигурни дали данните им ще останат защитени. Понякога съмненията могат да бъдат оправдани.

Разбира се, естествено е, че без значение какви мерки за сигурност са въведени, киберсигурността никога не може да бъде 100% гарантирана, а и киберпрестъпниците стават все по-изобретателни.

Независимо дали става въпрос за фишинг, DDoS атаки или друго, хакерите могат да компрометират бизнеса. 

Друг сериозен риск за бизнеса е в концепцията за поверителност на данните. Данните ви се пазят в облак, който е под шапката на друга организация, а някои правителства са в състояние да оказват натиск върху облачните доставчици и да изискват информация.

Причини да доверите на облака вашите данни

Ползи за сигурността

Съхраняването на данни в облака всъщност може да има редица положителни страни от гледна точка на сигурността. В интерес на доставчиците на облачни хранилища е да гарантират, че техните помещения са силно защитени.

Не само, че сървърите обикновено са далеч от работните места на служителите, но те също така са подсигурени с физическа охрана и високо ниво на киберсигурност. Последното може да включва шифроване на данните, внедряване на мощен и сигурен софтуер и др. с цел превръщане на хакването на облачни доставчици в почти непосилна задача. 

В същото време, с вътрешнофирмени сървъри вашите данни биха могли да бъдат уязвими за атаки със злонамерен софтуер и ransomware, докато шансовете такива техники да бъдат внедрени ефективно срещу доставчиците на облачни услуги са изключително малки.

Облачните услуги освен това създават цялостно резервно копие на собствените си сървъри и така разполагат с множество копия на данните. Това означава, че те не са изложени на риск от пожар в сградата или грешка, което може да бъде проблем, ако вашият бизнес използва собствен вътрешнофирмен център за данни.

Как облачните доставчици опазват вашите данни?

Преди вашият бизнес да почувства, че може да се довери на доставчик на облачни услуги, трябва да е наясно с вида защита, която е въведена. Преценката е въз основа на това дали доставчикът е внедрил ключови мерки за сигурност. Най-важните сред тях са:

Физически мерки

Иначе казано дали има въведени мерки за физическа охрана, видеонаблюдение, мерки за ограничаване на достъпа и др. Ако киберпрестъпниците успеят да получат физически достъп до помещенията на облачния доставчик, това може да бъде също толкова вредно, колкото кибератака.

Криптиране

Една от основните линии на защита за всеки облачен доставчик е криптирането. Във всеки облак се използват множество сложни алгоритми, за да скрият данните, съхранявани в него.

Криптираните данни са безполезни и функционално невъзможни за декодиране без криптиращ ключ.

Криптирането на данни се счита за една от най-важните мерки за киберсигурност, тъй като това означава, че дори да е възможно вашите данни да бъдат откраднати от престъпници, те няма да имат достъп до тях и не биха могли да ги използват по никакъв начин.

Лостове за управление на облачната сигурност 

Въвеждането им гарантира, че данните са защитени по всяко време. Има различни видове лостове за управление, а някои от най-важните са:

  • Превантивни, които макар да не могат да премахнат уязвимостите в системата, я укрепват като цяло. Могат да включват елементи като удостоверяване за потребителите на облака, което прави невъзможен достъпа на неоторизирани потребители до системата;
  • Възпиращи, които са приложими за намаляване на атаките срещу системата.
  • Лостове за откриване, които обикновено включват мониторинг на системата или мрежата и реагират на потенциални инциденти;
  • Реактивни, които се опитват да ограничат щетите от атака срещу системата. Например, могат да възстановят резервното копие на системата и да я изградят наново. 

Нито една система не е перфектна и това важи и за доставчиците на облачни услуги. Ако обаче изберете доставчик с висок клас защита, вашият бизнес може да се възползва от многобройните предимства в сигурността на използването на облачно съхранение на данни. Допълнително може да сведете рисковете до минимум, като въведете строги процедури за киберсигурност във вашата собствена система, както и да си подсигурите резервно копие на цялата информация в случай на най-лошия възможен сценарий.

Ако желаете да научите повече информация за това, как ние от Delta.BG защитаваме вашите данни и системи, както и да разгледате на живо нашият дейта център за да се убедите в сигурността му, не се колебайте да ни пишете на sales@delta.bg, и ние ще се свържем с вас за да уговорим среща.

Delta.BG

Delta.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Delta.BG.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.